Zaustavite ludu utrku za "crnim zlatom"

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

U subotu su iz Rovinja, članovi hrvatskih okolišnih organizacija S. O .S. za Jadran i talijanska organizacija Legambiente zajedno s mnogim drugim okolišnim organizacijama iz svih zemalja na obalama Jadrana, uputili apel kojim se traži zaustavljanje utrke za "crnim zlatom" i zaštita Jadranskog mora i obale od "napada" naftnih kompanija.

Apel je upućen s broda "Goletta verde" (Zelena škuna)povijesne plutajuće kampanje za zaštitu mora koja je sa svojim aktivnostima startala 1986. godine, i od onda svake godine, s drugom, aktualnom temom vodi bitke za očuvanje i boljitak Jadrana.

-Ove godine, s jednom velikom i aktualnom bitkom krećemo iz Rovinja kako bi skrenuli pozornost na problem eksploatacije nafte u Jadranu. Upravo, mnoge okolišne i druge organizacije i institucije iz šest jadranskih država potpisale su deklaraciju "StopSeadrilling-NO Oil, rekla je na pressici Dušica Radojčić iz "Zelene Istre", ukazavši da je ovo zajednički problem i bitka svih nas.

- Autistične nacionalne politike planiranja maksimalnog korištenja Jadrana nikada ne uzimaju u obzir dugoročno kumulativno djelovanje svih zainteresiranih strana, zato i pozivanje na pravo eksploatacije, pod izlikom da "i susjed to čini", danas i svi zajedno odbacimo, poručila je Radojčić. O tome koliko je utrka za "crnim zlatom " već uzela maha, govorio je Giorgio Zampetti (Legambiente).

- Odluka da se ide u eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, koju su donijeli Italija, Hrvatska i druge jadranske države anakrona je i kratkovidna, te u potpunoj suprotnosti sa strategijama borbe protiv klimatskih promjena i predstavlja veliki rizik za zelenu i zdravu ekonomiju cijelog područja, poručio je Zampetti, upozorivši i na podatak prema kojem je u Italiji već aktivirano na desetak dozvola za eksploataciju nafte, ali i da ih je na desetak u fazi ishođenja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 

 


Podijeli: Facebook Twiter