Zaustavite donošenje plana Lucice Delfin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obustaviti postupak donošenja Urbanistickog plana uredenja (UPU) "Lucica Delfin" te krenuti u izradu novog plana prethodno se konzultirajuci s gradanima, zakljucak je tribine gradana u Mjesnom odboru Nova Veruda. Takav ce zakljucak, koji su potpisali gotovo svi prisutni gradani, udruga Zelena Istra, kao organizator tribine, uputiti Gradu.

Naime, na koncu skupa je zakljuceno da postoji previše suštinskih primjedbi na UPU te da prvo treba odrediti što je javni interes na tom podrucju, a zatim krenuti u izradu plana.

U uvodnom je dijelu tribine Dušica Radojcic, predsjednica Zelene Istre, upozorila da odgovorni iz Grada na javnoj raspravi o UPU-u nisu znali odgovoriti ni na temeljena pitanja, kao što su za koga se gradi naselje, kome je potrebno, koliko gradana treba tamo živjeti.

Prof. dr. sc. Marija Bušelic
je, pak, rekla da se ovakvim planovima obezvreduje javno dobro. Naime, po njoj, ako se vec donosi odluka o prenamjeni prostora, treba ga prvo vrednovati. Upozorila je i da je prije narucivanja UPU-a trebalo izraditi cost benefit analizu, odnosno usporediti sve prednosti i nedostatke koje plan donosi.

Predsjednica Mjesnog odbora (MO) Nova Veruda Mirjana Antonelic kazala je da MO nije suglasan s promjenama koje se navode u UPU-u, a koje u velikoj mjeri odudaraju od onoga što im je investitor svojedobno bio predstavio. "Vijece MO-a i dalje smatra da taj prostor treba urediti, ali na nacin da služi svim gradanima", rekla je Antonelic.

Davor Brenko
je upozorio da se granice gradevinskog podrucja koje su odredene Generalnim urbanistickim planom (GUP) grada Pule ne podudaraju s UPU-om, koji dopušta gradnju bliže obali. On, medutim, smatra da bi i GUP trebalo mijenjati, te smanjiti postotak izgradenosti sa sadašnjih 60 na 40 posto, a maksimalnu visinu stambenih zgrada s deset ograniciti na sedam metara, odnosno cetiri uz obalu. Još vece smanjenje je predložio Boris Šuran, koji smatra da bi izgradenost po pojedinoj parceli/zgradi trebala biti maksimalno 30-postotna.

Emil Jurcan
, pak, smatra da u ovom slucaju nitko ne vrši pritisak na Grad te da privatni investitor posjeduje tek manji dio zemljišta. Po njemu je Grad taj koji samovoljno planira stambeno naselje na podrucju Delfina da bi kasnije mešetario zemljištem, ocijenivši da se vlast ponaša kao privatna agencija za nekretnine.

Predstavnik PŠRD-a Delfin Nedeljko Plavšic upozorio je da ce se gradnjom iznad Delfina, a zatim i prema Zlatnim stijenama stvoriti svojevrsni tunel za šetace i automobile, jer ce pogled pucati samo na visoke zgrade od kojih se  nece vidjeti more.

Vlado Šegon
je rekao da ce ovakvim naseljem kakvo se planira biti uništen najljepši pogled na Zaljev Veruda."Samo lud covjek može dignuti takav zid od zgrada. Mi to moramo sprijeciti", kazao je Šegon, osvrnuvši se na cinjenicu da ce zgrade prema prijedlogu UPU-a biti 7,5 metara iznad obilaznice.

Marko Grbac
Knapic smatra da je bahatost vlasti dovela do toga da Puljani nece nigdje imati pristup moru. "Ja sam protiv bilo kakve gradnje. Pustimo nešto i našoj djeci da odlucuju što žele uciniti s prostorom", zakljucio je Grbac Knapic.

Sanda Letonja Marjanovic
je naglasila da nema potrebe za gradnjom novih stanova, jer ima puno praznih gradskih stanova, koje Grad nikome ne daje, jer i ne zna što je s njima.

Nelo Percan
, jedini koji je na tribini bio zagovornik izgradnje, smatra da se prostor može zaštititi jedino ako se da ljudima "koji imaju šoldi". Naime, rekao je da stanari MO-a nisu kadri pokositi travu, ni sacuvati igralište u svom naselju. "Treba graditi. Ne valja da je sve samo za šetališta", kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter