Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti!

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Prosvjed umirovljenika u hrvatskim gradovima pod nazivom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" u Puli organizira pulska podružnica Sindikat umirovljenika Hrvatske, a on će se u Puli održati u utorak 10. listopada s početkom u 12 sati na Trgu Portarata.

- Dotakli smo dno Europske unije i regije - svaka treća osoba starija od 65 godina je u zoni siromaštva! Samo Bugari su siromašniji od naših starica i staraca. Čak 50 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.085 kuna, a 57 posto od prosječne mirovine (2.269 kuna). Hrvatska nema minimalnu mirovinu, a najniža iznosi samo 950 kuna što je ponižavajuće, poručuju umirovljenici.

S druge strane, navode, Vlada je poreznom reformom povisila mirovine više od 6.300 kuna, a najbogatijim umirovljenicima čak i za 3.500 kuna, pa ispada da uzimaju siromašnima da bi dali bogatima. Čak sto tisuća umirovljenika, kako navode u SUH-u, primaju mirovine niže od 500 kuna pa zato sve više umirovljenika preživljava kopanjem po smeću i skupljanjem plastičnih boca i ostataka hrane s tržnica! Udjel prosječne hrvatske mirovine u prosječnoj plaži iznosi samo 37,7 posto, dok je europski prosjek oko 65 posto.

Umirovljenici ovim prosvjedom traže zaustavljanje siromaštva, odnosno povećanje mirovina za 19 posto svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, s obračunom razlike od dana umirovljenja do kraja 2017. godine, zatim povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14 posto od 1. siječnja 2018. godine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće (oko 1.600 kn), uz korektivni faktor prema godinama radnog staža, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu i nemaju prihoda za život, promjenu modela obiteljske mirovine, novi model usklađivanja mirovina varijabilnom formulom, a svoje zahtjeve imaju i u području zdravstva - od toga da se zdravstvena riznica ne vraća u državni proračun do ukidanja dodatnog zdravstvenog doprinosa za umirovljenike. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter