Zatvorske kazne za šverc 20 kilograma marihuane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog šverca gotovo 20 kilograma marihuane iz BiH u Hrvatsku Puljanin Mirza Omercic (26) i Ližnjanac Izudin Mrkonjic (29) nepravomocno su na pulskom su Županijskom sudu osudeni na ukupno sedam godina zatvora.

Omercic, koji je u svojem kombiju iz Sarajeva u Ližnjan dopremio 19.579 grama opojne droge marihuane, osuden je na tri godine i cetiri mjeseca zatvora, a njegov kompanjon Mrkonjic, koji je prema optužnici organizirao prijevoz, na tri godine i osam mjeseci zatvora. Omercic je zapravo za šverc marihuane osuden na tri godine zatvora, no buduci da je to kazneno djelo pocinio u roku kušnje, opozvana mu je uvjetna osuda za tešku kradu i na koncu izrecena jedinstvena kazna zatvora.

Mrkonjica je optužnica pulskog Županijskog državnog odvjetništva teretila da je 31. srpnja i 1. kolovoza prošle godine u Ližnjanu, nakon što je ranije s nepoznatom osobom u BiH dogovorio preuzimanje 20 kilograma marihuane, zatražio od Omercica da preuzme tu drogu u zamjenu za oprost duga od 3.800 kuna i dodatnu nagradu. Omercic je nakon dogovora otputovao u Sarajevo i preuzeo 20 paketa marihuane koje je trebao predati Mrkonjicu u Ližnjanu. Primopredaja nikad nije obavljena jer je Omercica uhitila policija.

Omercic je u svom kombiju zaustavljen u srijedu 3. kolovoza na podrucju Ližnjana. Buduci da policija nije odmah mogla zakljuciti gdje je droga skrivena, pozvan je policijski pas Rex koji je nanjušio marihuanu u krovnom dijelu kabine, odnosno iznad vozaceva sjedala Omercicevog kombija Iveco Daily. Nekoliko sati nakon Omercica uhicen je i Mrkonjic. Odmah po njihovu uhicenju u kuloarima se proširila prica da se vezano za taj slucaj vodi i istraga na podrucju Zagreba, no tijekom sudenja o tome nije bilo rijeci.

Mrkonjic je tijekom sudskog postupka isticao da je dužan novac kamatarima, da se njemu i njegovoj obitelji zbog toga još uvijek prijeti te da je to bio razlog zašto je pocinio kazneno djelo. I Omercic i Mrkonjic su tijekom postupka izrazili kajanje.

"Olakotnim je Omercicu cijenjeno njegovo priznanje to da je otac maloljetnog djeteta, a otegotnim kolicina droge te njegova uvjetna osuda. Mrkonjic je otac teško bolesnog maloljetnog djeteta, a tom je djetetu potrebna briga oba roditelja. Otegotne su okolnosti te što je osudivan i kolicina droge. Buduci da su obojica nezaposlena, sud ih je oslobodio troškova postupka", rekla je sutkinja Marceta.

Sudsko je vijece odlucilo obojici produljiti pritvor, koji može trajati do pravomocnosti presude. Od prvog dana sudenja u sudnici su sudenje pomno pratili clanovi najuže obitelji optuženih Omercica i Mrkonjica. Da je to za njih vrlo teško razdoblje svjedocile su suze ženskog dijela obitelji, no obitelji su sudenje otpratile do kraja. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter