Zatvorske kazne za Schettinove suoptuženike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijansko sudstvo se nije proslavio prvim izrečenim presudama u procesu kojim se namjerava utvrditi krivična odgovornost zbog brodoloma kruzera Costa Concordia u kojemu su 32 putnika izgubila život, a više od stotinu pretrpjelo teže i lakše ozljede.

Naime, danas je sud prihvatio ponuđenu nagodbu petero okrivljenih za tragediju na moru koja se dogodila ispred otoka Giglio u Tirenskom moru 13. siječnja 2012. godine.

Načelnik kriznog stožera Costa Crociere Roberto Ferrarini osuđen je na temelju prihvaćene nagodbe na dvije godine i deset mjeseci zatvora, dva časnika na komandnoj palubi Ciro Ambrosio i Silvia Coronica osuđeni su na godinu i 11 mjeseci, odnosno na godinu i šest mjeseci, direktor hotela na Costi Concordiji Manrico Giampedroni dobio je dvije godine i šest mjeseci, a kormilar Jacob Rusli Bin osuđen je na godinu dana i osam mjeseci.

Prema izrečenim kaznama koje su dodijeljena temeljem nagodbe čini se da će se na kraju sva odgovornost svaliti na kapetana broda Francesca Schettina. Odvjetnici oštećenih strana reagirali su na vrlo oštar način.

- Po izrečenim presudama čini se da se tu radi o nekakvoj kazni za bespravnu gradnju, a ne o kazni za višestruko ubojstvo i  brodolom, izjavio je odvjetnik koji zastupa grupu putnika Massimiliano Grabrielli. Protiv te presude već je nekoliko odvjetnika najavilo žalbu. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter