Zatvorili trgovine podržavajući štrajkaše glađu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U najvažnijem palestinskom trgovačkom gradu Ramallahu u nedjelju su trgovine zatvorene u znak solidarnosti s gotovo 300 palestinskih zatvorenika koji štrajkaju glađu, jer ih Izraelci drže u zatvorima bez suđenja.

Prosvjednici ističu crno bijele zastave sa sloganima na kojima piše "Oslobodite zatvorenike" i "Lance treba prekinuti". Više desetaka demonstranata okupilo se i na ulicama Hebrona, gradu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, u znak potpore zatvorenicima štrajkašima.

Štrajk glađu 24. travnja je počela grupa od 120 palestinskih zatvorenika koji su u, kako to Izrael naziva, administrativnom pritvoru. Kasnije im se pridružilo još 170 zatvorenika koji također traže da Izrael ukine taj postupak koji je naišao na međunarodnu kritiku.

U zatvorske bolnice dosad je prebačeno 65 štrajkaša glađu, no nitko od njih nije u kritičnom stanju i svi su pri svijesti, izvijestili su zatvorski izvori. Palestinska strana objavila je da je liječničku pomoć zasad zatražilo 100 zatvorenika.

"Štajkaši su prosječno od početka štrajka izgubili oko 16 kilograma", rekao je palestinski odvjetnik koji je posjetio osam hospitaliziranih zatvorenika.

Glasnogovornik UN-a u petak je rekao da je glavni tajnik te organizacije Ban Ki-moon izrazio zabrinutost zbog "informacija o pogoršanju zdravstvenog stanja palestinskih zatvorenika" te je istaknuo svoje čvrsto stajalište o tomu da im se mora suditi ili da moraju biti odmah pušteni iz zatvora. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter