Zatvoreno zadnje brodogradilište u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribari i prijevoznici na moru u Rovinju ovih se dana pitaju gdje ce remontirati svoje brodove. Brodogradilište u Rovinju, gdje su do sada izvlacili svoja plovila, naime, odnedavno je zatvoreno pa im predstoji odlazak na remont u Pulu ili na kvarnerske otoke.

- Brodogradilište smo zatvorili krajem travnja. Prvi je razlog dugovanje koncesionara, a drugi dotrajalost opreme, zbog cega prijeti opasnost od nesreca i ozljeda na radu, kaže ravnatelj rovinjske Lucke uprave Donald Schiozzi. Lucka uprava namjerava ga urediti, a potom ce poslovati u njenom sastavu.

Za uredenje se priprema tehnicka dokumentacija pa bi s radovima trebalo zapoceti nakon turisticke sezone, kada se ukida zabrana gradevinskih zahvata na otvorenom. Lucka uprava namjerava urediti plato brodogradilišta koji je sada u nekoliko razina, što otežava pristup viljuškarima i vozilima.

U planu je i postavljanje taložnice te sustava za zbrinjavanje otpadnih voda. Na kraju ce na navoze postaviti i nova vitla. Inace, rijec je o posljednjem brodogradilištu ne samo u Rovinju, vec i na zapadnoj obali Istre, pa mu gravitiraju brodovi od Umaga do Pule.

Rovinj je nekad imao cak sedam brodogradilišta, pa im je venecijanska vlast uvodila ogranicenje jer su ugrožavala tamošnju brodogradnju. Kad je otvoren Uljanik, iz Rovinja su u Pulu preseljeni brojni brodograditelji kako bi u velikom arsenalu zapocela proizvodnja. Od tada se zatvaraju rovinjska brodogradilišta. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter