Zatvoreno poglavlje o ribarstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u ponedjeljak na meduvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila pregovore u poglavlju Ribarstvo i tako napravila veliki korak prema završetku pristupnih pregovora, što je sada pitanje tjedana.

"Vrlo smo zadovoljni ishodom današnje konferencije i siguran sam da ovo nije zadnje poglavlje koje zatvaramo ovaj mjesec i sada je kraj pregovora iza ugla", rekao je glavni hrvatski pregovorac Vladimir Drobnjak. Konferenija je održana na veleposlanickoj, odnosno na razini glavnih pregovoraca.

"Takoder smo zadovoljni i sadržajem dogovora u poglavlju Ribarstvo. Mislim da su svi naši vitalni interesi na Jadranu, interesi hrvatskog ribarstva i ribara u potpunosti zašticeni i s optimizmom gledamo na to kada ce Hrvatska kao clanica EU-a biti u još boljoj mogucnosti štititi svoj nacionalni interes, a to je zaštita Jadrana i svih onih koji na Jadranu i od Jadrana žive", rekao je Drobnjak.

Madarski veleposlanik pri EU-u Peter Gyorkos, cija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu, izjavio je da je predstavnik Europske komisije na današnjoj pristupnoj konferenciji najavio da ce nacrti pregovarackih stajališta za preostala cetiri poglavlja uskroro, sljedecih dana, biti poslana Vijecu EU-a.

"Pozorno smo pratili što je rekao predstavnik Europske komisije, koji je rekao da su sada pri kraju s izradom nacrta pregovarackih stajališta za preostala cetiri poglavlja i da ce sljedecih dana biti dostavljena Vijecu EU-a. Mogu vam jamciti da ce madarsko predsjedništvo, bude li ocjena Europske komisije pozitivna, uciniti sve da se pregovori završe do kraja našeg mandata", rekao je Gyorkos.

Po diplomatskim izvorima, Komisija bi mogla predati nacrte pregovorackih stajališta krajem ovoga ili pocetkom sljedecg tjedna.

Hrvatskoj je ostalo još zatvoriti pregovore u cetiri poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosude i temeljna prava, Financijske i proracunske odredbe i Ostala pitanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter