Zatvorenik izgorio u samici pulskog zatvora

Pulski zatvor (D. ŠTIFANIĆ)
Pulski zatvor (D. ŠTIFANIĆ)

U požaru koji iz zasad neutvrđenih razloga izbio oko 15.35 sati u jednoj od ćelija pulskog zatvora smrtno je stradao zatvorenik, izvijestila je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Vitasović koja, međutim, nije potvrdila našu informaciju da je izgorio zatvorenik, koji se nalazio u izolacijskoj sobi, odnosno samici.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Bojanu Bešiću, Puljaninu po čijem je životu snimljen kratki dokumentarni film Veruda - priča o Bojanu. Također, neslužbeno doznajemo, da je Bešić na zasad neutvrđen način prilikom odvođenja u samicu unio upaljač kojim je izazvao požar u prostoriji koja je inače obložena spužvom kako se zatvorenici ondje ni na koji način ne bi ozlijedili.

- Policija je dojavu o ovom događaju iz Zatvora u Puli zaprimila u 16.25 sati te je u tijeku očevid koji, uz policiju obavlja, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Puli Mirko Grujić, kratko nam je rekla Vitasović koja također nije ništa mogla reći o identitetu zatvorenika, niti o njegovoj dobi.

Iz jedne od ćelija zatvora vidljivih s prilazne ceste jučer je oko 18.30 sati jedan zatvorenik s prozora nekoliko puta doviknuo:  "Gušimo se ovdje!", no nakon kratkog je vremena nestao s prozora. Nekoliko minuta kasnije na glavni je ulaz u sudsku zgradu ušao i Mirko Grujić zamjenik županijske državne odvjetnice koji je s policijom otišao obaviti očevid u zatvoru. Oko 20 sati u pulski su zatvor stigli vatrogasci JVP Pula, a sat vremena kasnije stiglo je i pogrebno vozilo lokalnog pogrebnog poduzeća koje je, pretpostavlja se, odvezlo tijelo stradalog zatvorenika. 

Kako je ranije tijekom poslijepodneva najavljeno iz Ministarstva pravosuđa u pulski zatvor je oko 21.30 sati iz Zagreba stiglo povjerenstvo Ministarstva koje će utvrđivati okolnosti ovog teškog incidenta. U Pulu je s njima stigao i Ivica Šimac, pomoćnik ravnatelja Uprave za zatvorski sustav koji je nakon petnaestak minuta provedenih iza zatvorskih zidina dao izjavu za medije.

- Nažalost, mogu potvrditi da se danas poslijepodne u pulskom zatvoru dogodio incident. Naime, zbog narušavanja javnog reda i mira službene osobe primijenile su sredstva prisile nad 25-godišnjakom i smjestile ga u prostoriju za izdvajanje. U popodnevnim satima izbio je požar u kojemu je 25-godišnjak smrtno stradao.

Do utvrđivanja svih okolnosti sa dužnosti su udaljeni upravitelj zatvora, voditelj službe osiguranja i djelatnici koji su postupali u ovom slučaju, kazao je Šimac.

Na upit novinara kako je moguće da se ovako nešto dogodi u jednom od najsigurnijih zatvora u Hrvatskoj kazao je da se "utvrđuju okolnosti, da je prerano govoriti koji su uzroci požara" te nije htio odgovoriti na upit je li 25-godišnjak sam izazvao požar u samici ili je požar u toj prostoriji izbio iz nekih drugih razloga.

- Ministar pravosuđa je formirao povjerenstvo koje će već noćas utvrđivati što se dogodilo u zatvoru, a u istraživanju svih okolnosti sudjeluje i Policijska uprava istarska. Zasigurno će se utvrđivati odgovornost, no prerano je da bilo što o tom događaju dodatno kažem. Na upit novinara radi li se o istražnom zatvoreniku ili osobi koja je u pulskom zatvoru izdržavala kaznu Šimac također nije odgovorio, ali je više konkretnijih informacija obećao u utorak. Nakon izjave novinarima Šimac se vratio u pulski zatvor gdje je nastavljen nadzor. (M. KOŠTA; Snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter