Zatvorenici iz Guantanama prebačeni u Srbiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica zatvorenika iz Guantanama, od kojih je jedan Tadžikistanac, a drugi Jemenac, prebačeni su u Srbiju, objavili su u ponedjeljak Pentagon i State Department.

Sjedinjene Države zahvaljuju Republici Srbiji što je predložila taj humanitarni prihvat, naveo je State Department u priopćenju.

Istaknuo je da se Srbija tako pridružuje 30 drugih zemalja koje su od 2009. primile zatvorenike iz Guantanama

Jemenskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član terorističke mreže al-Kaide i da je bio upoznat s planovima atentata 11. rujna 2001., prema bazi podataka New York Timesa o zatvorenicima tog zatvora.

Tadžikistanskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član radikalnog islamističkog pokreta u Tadžikistanu i da ga je uvježbala al-Kaida, prema istom izvoru.

Nakon prebacivanja te dvojice zatvorenika u Srbiju u Guantanamu preostaje 76 zatvorenika od kojih su 26 proglašeni spremnima za prebacivanje i čekaju zemlju koja će im osigurati zatvor.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je zatvoriti taj zatvor u američkoj bazi na kubanskom otoku, ali ispujenje tog obećanja sada se čini nemogućim prije završetka njegova mandata u siječnju. Bez sporazuma s Kongresom u kojem republikanci imaju većinu, administracija demokratskog predsjednika nije pronašla novo mjesto na američkom tlu za zatočenje 50 zatvorenika, čije prebacivanje nije moguće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter