Zatvorene ZOI u Sočiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju su prigodnom svečanošću na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju zatvorene XXII. Zimske olimpijske igre.

Igre su formalno zatvorene predajom olimpijske zastave gradu-domaćinu sljedećih ZOI, južnokorejskom Pyeongchangu koji će ugostiti najbolje sportaše u zimskim sportovima od 9. do 25. veljače 2018. godine. Olimpijsku zastavu gradonačelniku Pyeongchanga Seok-Rae Leeu je putem predsjednika MOO-a Thomasa Bacha uručio gradonačelnik Sočija Anatolij Pahramov.

Svečanosti zatvaranja ZOI nazočili su predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, koji je i najzaslužniji što je Soči dobio domaćinstvo ZOI-ja te što su za samo sedam godina u Sočiju i okolici izgrađeni reprezentativni sportski objekti na kojima su se održavala natjecanja, i novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, kojemu su ovo bile prve Igre u njegovu mandatu.

Pretpostavlja se da su Rusi za organiziranje ZOI-ja u Sočiju potrošili oko 50 milijardi američkih dolara.

Tijekom proteklih 16 dana na Igrama u Sočiju natjecala su se 2.873 sportaša iz 88 zemalja, a ukupno je podijeljeno 98 kompleta medalja. Odličja su osvajali sportaši iz 26 zemalja, među kojima je zahvaljujući srebru Ivice Kostelića u super-kombinaciji i Hrvatska, a najuspješnija nacija je bila domaćin Rusija s 13 zlatnih, 11 srebrnih i 9 brončanih medalja.

Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen s dvije je zlatne medalje u Sočiju postao najuspješniji sportaš u povijesti ZOI-ja, s ukupno 13 medalja, od toga osam zlatnih, četiri srebrne i jednom brončanom, čime je pretekao svog sunarodnjaka Bjoerna Daehlieja, koji je do ovih igara bio najuspješniji, sa osam zlata i četiri bronce.

Norvežanka Marit Bjoergen u Sočiju je stigla do tri zlata, čime je također upisana u povijest ZOI -ja; ona sada ima šest zlata, jedno srebro i tri bronce.

Uz Bjoergen, tri zlata u Sočiju osvojila je i bjeloruska biatlonka Darja Domračeva te brzi klizač Viktor An koji nastupa za Rusiju. S obzirom da je uz tri zlata osvojio i jednu broncu, An je najuspješniji sudionik Igara u Sočiju. Najviše medalja, njih pet, osvojila je brza klizačica iz Nizozemske Ireen Wust, koja kući nosi dva zlata i tri srebra.

Na stadionu Fišt u svečanosti zatvaranja sudjelovalo je više od 4.000 volontera, a po tradiciji nakon zastava svih 88 zemalja sudionica, među kojima je hrvatsku nosila nordijka Vedrana Malec, sportaši svih zemalja zajedno su ušli na stadion.

Iako su islamistički militanti uoči Igara prijetili bombaškim napadima na sudionike, rusko osiguranje, u kojem je bilo više od 50.000 osoba, uspješno se brinulo za sigurnost svih koji su došli u Soči te su Igre prošle bez ijednog incidenta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter