Zatvorene terase raj za pušače

"Kava i cigareta" - dnevna rutina za 90 posto gostiju kafića
"Kava i cigareta" - dnevna rutina za 90 posto gostiju kafića

Nakon što je sanitarna inspekcija u Zagrebu zbog pušenja zatvorila 20-ak restorana u kojima su zatekli osobe koje puše i opuške u pepeljarama, strah se prelio i na vlasnike kafića u kojima su se počele provjeravati dozvole za pušenje te ventilacija. Kako u svemu "plivaju" vlasnici istarskih kafića provjerili smo jučer. U obilasku pulskih kafića naišli smo na različite inačice - jedni dozvoljavaju pušenje u svim dijelovima poslovnog prostora, neki imaju odvojene prostore za pušače i nepušače, a neki pak dozvoljavaju pušenje samo na terasama. Svi imaju, kako tvrde, uredne dozvole za to kao i uredne ventilacije koje propisuje zakon.

Veći problem podizanje PDV-a

Od Davorke Janković Dugandžić, vlasnice prve pulske pivnice, "Birra" u Šijani doznajemo da su se oni odmah odlučili da u unutarnjem prostoru neće dozvoliti pušenje budući da služe i hranu, a tako propisuje i zakon.

- Stoga smo izbacili veću terasu, koju smo natkrili te montirali grijanje. S gostima nemamo nikakvih problema, oni znaju pravila i poštuju ih, a ako netko i slučajno zapali unutra upozorimo ga i zamolimo da izađe u vanjski dio, navela nam je Janković Dugandžić. Naglašava kako radi toga neugodnosti nikada nije imala.

- I sama sam pušač i kada želim zapaliti izađem van, navodi nam dodajući da im je veći problem od pušenja i nepušenja mogućnosti podizanja PDV-a. Kako veli, odlučila je cijene ne dirati, ali hoće li to izdržati ni sama ne zna, dodajući kako su sada rentabilni te je jako ogorčena da im se nakon 18 godina rada ponovo komplicira život.

Caffe bar "Nozi" u blizini pulske autobusne stanice pušenje dozvoljava unutra i na djelomično zatvorenoj terasi. Kako nam veli konobarica Deniza Božac najveći broj gostiju dolazi na "kavu i cigaretu".

- Većina ljudi ionako sjedne vani i zapali, a tek kad shvate da se može pušiti i unutra neki se presele, veli nam, dodajući kako se terasa radi toga planira proširiti, budući da gostiju na njoj uvijek više.

Dobra ventilacija čisti dim

Od djevojke koju smo zatekli na kavi (i cigareti) Tanje Ban doznajemo da kafiće odabire uglavnom prema toga gdje može zapaliti, obzirom da je pušačica, no kako joj to nije presudno i da bi se na drugačija pravila brzo naviknula.

- Ne vjerujem da bi bilo kakve zabrane dovele do toga da ljudi manje puše, onaj tko puši zapalit će cigaretu i ispred kafića i kod kuće, tko na to može utjecati?, pita se ova djevojka, dodajući kako se u Puli u većini kafića može zapaliti, bilo unutra ili pak na natkrivenim ili zatvorenim terasama.

Konobarica Diana iz "Cinderelle" veli nam da njihov kafić ima dva odvojena dijela - pušenje je dozvoljeno u unutarnjem dijelu i zatvorenoj terasi dok je nepušački dio u potpunosti fizički odvojen.

- Većina ljudi, preko 90 posto, dođe popiti kavu i zapaliti, kada to ne bi smjeli, ni unutra ni na terasi, mislim da bi se promet smanjio, veli nam, dodajući kako je ventilacija u pušačkom dijelu dovoljno jaka da se dim cigareta gotovo ne osjeti, pa je situacija puno bolja nego nekada kada propisa nije bilo i dim se u kafićima mogao doslovce rezati nožem. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter