Zatvorene pariške znamenitosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog štrajka osoblja u muzejima i velikim francuskim nacionalnim spomenicima zatvorene su prestižne pariške znamenitosti poput Slavoluka pobjede, muzeja Orsay i Centra Pompidou, priopcio je Centar za nacionalne spomenike (CMN). Sindikat zaposlenika u ministarstvu kulture, pod cijom su nadležnosti muzeji i spomenici, pozvao je na štrajk u znak prosvjeda protiv smanjenja osoblja u sklopu vladine politike osjetnog smanjenja broja radnih mjesta u javnoj upravi.

Sindikalni pokret je krenuo iz Centra Pompidou gdje je izložena najveca kolekcija moderne europske umjetnosti, koji je zatvorena za javnost još od 23. studenoga.Štrajk je u srijedu zahvatio i Slavoluk pobjede, muzej Orsay, koji je posvecen slikarstvu XIX. stoljeca, i goticku kapelu Saint-Chapelle iz XIII. stoljeca, koji su svi zatvoreni za posjetitelje. Otvoreni su ostali Louvre i dvorac Versailles.

Kako bi se smanjio veliki javni dug zemlje, francuska vlada je medu ostalim odlucila ne zamijeniti svakog drugog službenika koji odlazi u mirovinu, zbog cega je ukinuto nekoliko tisuca radnih mjesta u javnom sektoru.Ako se štrajk proširi, mogao bi zahvatiti i turisticke znamenitosti izvan Pariza, poput otoka Mont Saint-Michela i srednjovjekovne utvrde Carcassonne.


Podijeli: Facebook Twiter