Zatvorena uzgajališta dagnji diljem Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zatvorena su gotovo sva istarska uzgajališta školjaka, ali i izlovno podrucje Zapadna obala Istre, od Barbarige do Savudrije. Iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja potvrdili su nam da je razlog povišena razina biotoksina DSP (Diarrhetic Shellfish Poison) koji uzrokuje probavne tegobe.

Zabrana izlova, sakupljanja i prometa školjkašima pocela je još koncem kolovoza, kada je zatvoreno jedino izlovno podrucje zapadne obale Istre, te uzgajalište u Savudrijskoj vali. Zabrana se ubrzo proširila i na Vabrigu. Pocetkom rujna sve su te zabrane stavljene van snage, no ubrzo se u uzorcima ponovno pojavljuje viša razina DSP-a od dozvoljene.

Tako su još 16 rujna zatvorena uzgajališta u Limskom zaljevu, zatim dan kasnije ponovno u Vabrigi, da bi 23., odnosno 24. rujna bila zatvorena podrucja za uzgoj u Savudrijskoj vali, Uvali Budava, te Medulinskom zaljevu. Koncem prošlog mjeseca, tocnije 27., zatvaraju se uzgajališta i u Raškom zaljevu, dok se na zapadnoj obali Istre zabranjuje izlov školjkaša 4. listopada. Zabrana, inace, ostaje na snazi sve dok dva uzastopna uzorka uzeta u razmaku od 48 sati ne budu negativna.

Ministarstvo o tim zabranama ni u ovom slucaju, kao ni u dosadašnjim, nije izvijestilo potrošace na svojim web stranicama, vec je, tek na naš upit, dostavilo podatke o zatvorenim uzgajalištima diljem Istre. Podsjetimo da je ista sudbina zadesila cetrdesetak uzgajališta dagnji u tršcanskom zaljevu.

Ona su još uvijek zatvorena, a zasad nema nikakvih naznaka kad bi mogla biti otvorena. Zabrana je uslijedila nakon masovnog trovanja potrošaca. U Torinu je više od 300 ljudi zatražilo lijecnicku pomoc zbog trovanja školjkama. Zbog te su zabrane tamošnji uzgajivaci zatražili financijsku pomoc od regionalne vlade.

I dok Talijani trpe velike štete, kod nas je resorno ministarstvo uvjeravalo koncem kolovoza da je "u ovo doba godine cesta pojava sporadicne toksicnosti koja obicno traje tri do cetiri dana, a uzrokovana je miješanjem toplih i hladnih morskih struja što pogoduje razvoju fitoplanktonskih vrsta". Toksicnost školjaka, pokazalo se, ipak ne traje samo tri do cetiri dana, vec su neka uzgajališta zatvorena vec 20-ak dana.


Podijeli: Facebook Twiter