Zatvorena državna cesta Rovinj - Sošići

Do sada se na ovoj dionici prometovalo naizmjence (A. POKRAJAC)
Do sada se na ovoj dionici prometovalo naizmjence (A. POKRAJAC)

Od danas do 27. listopada zbog rekonstrukcije jedne dionice bit će zatvorena državna cesta Rovinj - Sošići i prometovat će se zaobilazno preko Bala. Obnavlja se 1,8 kilometara ceste na predjelu Surestine, između Rovinjskog Sela i Rovinja.

Radovi su počeli 20. rujna, a dosad se promet odvijao naizmjence, uz regulaciju semaforima. Rok za dovršetak radova bio je 75 dana, no izvođači iz pulske Ceste zbog povoljnih vremenskih prilika smanjili su ga na 47 dana.

Posebnim strojem nove generacije Wirtgen, koji uz Cestu ima samo jedna tvrtka u Hrvatskoj, istovremeno se skida cijeli sloj asfalta na gotovo pola kolnika. Frezani asfalt se odlaže, a potom će se ponovno koristiti za izgradnju novog trupa ceste.

Ova se dionica rekonstruira u sklopu programa MUP-a za uklanjanje opasnih točaka na državnim i županijskim cestama, jer se na njoj dogodilo mnogo nesreća. Projektnu dokumentaciju izradila je osječka tvrtka Rencom.

Budući da je ova cesta glavni ulaz u Rovinj, najposjećeniju turističku destinaciju u Hrvatskoj, gužve koje su se na njoj stvarale detektirane su kao ograničavajući faktor daljnjeg razvoja. Promet je dodatno povećan nakon što su izgrađene nove tvornice Adrisa u Kanfanaru, jer onamo sada veliki broj Rovinjaca putuje na posao. Zbog istrošenog asfalta, gužve i nestrpljivosti pojedinih vozača, od 2005. se na cesti od Rovinja do ulaza na Ipsilon u Okretima dogodio velik broj teških prometnih nesreća, s ukupno čak 13 poginulih. Zadnji je put ova cesta (pre)asfaltirana daleke 1988. godine, a nakon toga najkritičnije dionice su tek pokrivene mikroasfaltom. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter