Zatvorena birališta u Tajlandu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima na Tajlandu, koje je bojkotirala oporba, završeno je uz probleme koje su na dijelu birališta stvorili prosvjednici onemogućivši dopremu glasačkih listića.

Glasovanje u 13 od 33 okruga u Bangkoku te u 37 od 56 u zemlji, uglavnom uporištima oporbe, onemogućen je djelovanjem protuvladinih aktivista no u preostalom velikom broju biračkih mjesta izbori su prošli mirno.

Premijerka Yingluck Shinawatra sazvala je izbore kao odgovor na višetjedne masovne prosvjede čiji je cilj bio njezino svrgavanje s vlasti. Očekuje se da će njezina stranka pobijediti no politički problemi se očekuju i nakon toga. Njezini protivnici organizirali su prosvjede u studenome nakon što je vlada pokušala donijeti zakon o amnestiji koji bi omogućio povratak iz egzila njezinu bratu Thaksinu, bivšem premijeru koji je pobjegao tijekom suđenja za korupciju.

Izbore je osiguravalo oko 130 tisuća pripadnika službi sigurnosti uključujući i 12 tisuća u samom glavnom gradu. Predizborna kampanja jedva da je vođena i nije poznat odziv birača na izborima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter