Zatvorena birališta, izlaznost slaba

Ivan Jakovčić glasao je u Maloj sali POUP-a u Poreču (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić glasao je u Maloj sali POUP-a u Poreču (M. MIJOŠEK)

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta na kojima je nešto manje od četiri milijuna birača imalo priliku birati 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu (EP) koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja, do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine.

U 19 sati završena je i izborna šutnja tijekom koje je bila zabranjena promidžba i svako objavljivanje procjena rezultata.

Točno 26 tisuća građana od 169.386 s pravom glasa izašlo je u Istarskoj županiji na izbore za Europski parlament do 16 sati. Time je samo potvrđen slab odaziv vidljiv i iz jutarnjih podataka. U Istri je, dakle, do popodnevnih sati izašlo svega 15,35 posto građana. Najveći odaziv je u Karlovačkoj županiji, gdje je do 16 sati svoj glas dalo 17,46 posto birača. Ta je županija i u jutarnjim satima prednjačila po izlaznim podacima. Iza nje slijede Virovitičko-podravska (16,99 posto), Požeško-slavonska (16,69), Grad Zagreb (16,37) te Dubrovačka-neretvanska županija (16,12). Bolji odaziv nego u Istri bio je i u Ličkoj-senjskoj (15,9) te u Zagrebačkoj županiji (15,38). Naša susjedna županija, Primorsko-goranska, imala je do 16 sati izlaznost od svega 14,95 posto.

Pula kao najveći istarski grad drži županijski prosjek - do popodnevnih sati izašlo je 15,32 posto Puljana s pravom glasa. Najveći odaziv je bio u općinama Vižinada i Lupoglav, gdje je odaziv bio 25,91, odnosno 24,72 posto. Više od 20 posto birača pristupilo je izborima i u Barbanu, Lanišću, Motovunu i Cerovlju. Jedini istarski grad u kojem je izlaznost bila preko 20 posto je Buzet (20,97). Najmanje birača po gradovima je izašlo u Umagu (10,78 posto), Bujama (12,46) i Poreču (13,52). U općinama po maloj izlaznosti prednjači Sveti Petar u Šumi sa svega 10,5 posto izašlih birača.

Izbori, inače, protječu mirno. Tu nam informaciju potvrđuju i u GONG-u, gdje kažu da nema puno poziva o nepravilnostima, pogotovo ne iz Istre. Građani se, kažu nam, uglavnom žale na kršenje izborne šutnje putem Facebooka i s crkvenih oltara. Predsjednik županijskog izbornog povjerenstva Iztok Krbec potvrđuje nam da u Istri izbori protječu mirno.

U Istarskoj je županiji na biralištima do 11 sati glasanju za izbor članova u EU-parlament pristupilo 6,75 građana s pravom glasa, odnosno 8.683 osobe. Prosjek izlaznosti na Poluotoku veći je od prosjeka države. U Hrvatskoj je tako do 11 sati glasalo svega 5,98 posto biračkog tijela odnoso 178.757 građana.

Do 16 sati na izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu ukupno je izašlo 14,63 posto birača, odnosno njih oko 445 tisuća. Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a, rekao je za Hinu da da su ti postoci bitno manji u odnosu na referendum o ulasku u Europsku uniju, kada je u ovo vrijeme oko 33 posto birača izašlo na birališta, no očekuje da će do zatvaranja biračkih mjesta taj postotak biti nešto veći.

Zasad su od Ravnateljstva policije obaviješteni samo o incidentu iz Petrinje, gdje je jedan birač vrijeđao članicu biračkog odbora te je protiv njega podignuta prekršajna prijava.

Prvi neslužbeni rezultati u 21.45

O prvim neslužbenim rezultatima glasanja za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin izvijestit će na konferenciji za novinare u 21.45 sati, najavljeno je popodne iz DIP-a.

Predsjednik DIP-a izvijestit će i o mogućnosti da mediji prve neslužbene rezultate glasanja izravno preuzimaju u digitalnom obliku

Izborni dan do 11 sati na razini Hrvatske i u inozemstvu protekao je bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima tijekom prvih izbora za Europski parlament. Malobrojni pozivi građana dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez važećih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora ne smatraju se kršenjem izborne šutnje koja u Hrvatskoj traje danas do 19 sati.

U priopćenju GONG-a se napominje da na ovim izborima nema njegovih promatrača jer će, zbog ograničenih kapaciteta i procjene rizika, promatrače usmjeriti prema lokalnim izborima u svibnju.

Ovo su povijesni izbori za Hrvatsku i njezine građane na kojima hrvatski građani odlučuju kako će živjeti u Europskoj uniji i kako će ih predstavljati zastupnici koje danas biraju, kazao je novinarima predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je glasovao jutros na izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, na biračkom mjestu u mjesnom odboru Središće. 

Istaknuo je kako očekuje da svi danas izabrani u Europskom parlamentu govore hrvatskim jezikom kako bi hrvatski građani znali što i koju politiku zastupaju.

Predsjednik Ivo Josipović, koji je glasao danas prijpodne, drži da se građani tek trebaju naviknuti na izbore za europarlamentarce, ali da je u kampanji bilo prilike sa se upoznaju s kandidatuma. "Kampanja je bila onakva kakve su stranke", ocijenio je. "Ovo su prvi izbori, potreban je jedan period, jedan broj izbornih ciklusa da građani potpuno prihvate sva pravila, no držim da je bilo prilike za svakoga tko je to želio, da sazna sve što ga zanima", rekao je. "Kao i na svim izborima, očekujem da će građani izabrati najbolje. Siguran sam da će se, tko god bude izabran, časno i odgovorno ponašati na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu", rekao je Josipović.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović glasao je jutros rekavši pritom novinarima kako vjeruje da će odaziv biti malo veći nego što je obično praksa za europske izbore. "Prvi su europski izbori u hrvatskoj povijesti i drago mi je da se održavaju na poseban i odvojen dan," rekao je Milanović. Nikad dovoljno informacija za izaći izbore, rekao je dodajući da treba objašnjavati cijelo vrijeme što je Europski parlament. Upitan jesu li poruke kandidata za EP doprle do birača, Milanović je odgovorio da su teško dopirale i zbog medijskog praćenja.

28 lista i 336 kandidata

Ukupno 3.738.708 hrvatskih birača može danas izaći na izbore za EU-parlament. Među njima je i 187.293 istarskih, koji će imati mogućnost glasanja na 281 redovnom biračkom mjestu, od čega ih je najviše (43) u Puli.

Osim što mogu glasati za političku stranku koju preferiraju, građani sada mogu zaokružiti i kandidata s te liste za kojeg smatraju da je najbolji izbor za hrvatskog člana EP-a. Na izbore izlazi ukupno 28 lista odnosno 336 kandidata, od kojih će na kraju njih 12 ući u EU-parlament. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati.

Birači na jednom glasačkom listiću mogu zaokružiti samo redni broj ispred naziva liste i u tom slučaju glas dobiva lista, a mogu glasovati i samo za kandidata s te liste, no tada opet glas ide listi. U slučaju da istovremeno zaokruže jednu listu i kandidata s neke druge liste, glas za listu će se uvažiti, dok se onaj za kandidata neće uzeti u obzir.

Danas rade i šalteri za prebivalište/boravište

U vrijeme održavanja izbora radit će službe (šalteri) zadužene za vođenje evidencije prebivališta i boravišta građana u svim istarskim policijskim postajama. Tom će se prilikom uredima državne uprave, izbornim povjerenstvima i biračkim odborima omogućiti provjera podataka u evidencijama prebivališta i boravišta građana te građanima pružiti mogućnost izdavanja uvjerenja o prebivalištu i slično.

Promjena biračkih mjesta u Puli

Gradsko izborno povjerenstvo Pule obavještava da je došlo do promjena u odnosu na biračka mjesta koja su bila određena u Puli prilikom održavanja referenduma o pristupanju EU-u. Ranije je biračko mjesto br. 1 bilo u Puli, Zadarska ulica 8 (prostor Saveza udruga invalida Istarske županije), a biračka mjesta 38 i 39 na adresi Rizzijeva 40 (Industrijska škola - Praktikum). Sada je biračko mjesto broj 1 na adresi Poljana svetog Martina 6 (OŠ Tone Peruška), koje obuhvaća birače s prebivalištem u Ciscuttijevoj, Cankarovoj, Trierskoj, Da Vincijevoj, Krmpotićevoj, Zadarskoj (neparni 1-17 i parni 2-14), Veronskoj, Supilovoj, Teslinoj (neparni 1-7 i parni 2-8), Zagrebačkoj ulici (neparni 1-23 i parni 2-22) te Giardinima, Trgu Portarata i Dobrichevoj (neparni 1-11 i parni 2-22), Epulonovoj (neparni 1-17 i parni 2-14), Flanatičkoj i Fontičkoj ulici.

Biračko mjesto broj 38 je u Ulici Vidikovac 7 (Obiteljski centar Istarske županije), a obuhvaća birače iz Mardeganijeve, Carlijeve, Šenoine, De Franceschijeve, Gervaisove i Ritossine ulice te Bratulićeva i Schiavuzzijeva prilaza, kao i Ceste prekomorskih brigada. Biračko mjesto broj 39 je u Ulici Vidikovac 7 (prostorije MO-a Nova Veruda), a obuhvaća birače iz Palisine i Coceicheve ulice te Jelušićevog i Caprinovog prilaza, kao i Prilaza Monte Cappelletta. (B. ŽIŽOVIĆ, M. JERIN, Hina, D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter