Zatvoren Obrtnički sajam, pašta Mia najbolji proizvod

Jubilarni Obrtnički sajam Istre bio je uspješan (Manuel ANGELINI)
Jubilarni Obrtnički sajam Istre bio je uspješan (Manuel ANGELINI)

Podjelom priznanja i nagrada te prigodnim glazbenim programom u nedjelju je zatvoren 15. obrtnički sajam Istre koji je ove godine okupio gotovo 200 izlagača iz Istre i Hrvatske, ali i inozemstva. Kao i dosad, posljednjeg dana sajma podijeljene su nagrade i priznanja u trima kategorijama, i to za uspješnu sajamsku prezentaciju, priznanje za oblikovanje proizvoda i priznanje za najbolji proizvod.

Tročlana komisija koju su sačinjavali Zoran Kalčić, Robert Buzdakin i Vitomir Pap kao najbolji proizvod sajma po utvrđenim kriterijima izabrali su Pašte Mia, rovinjski obrt za proizvodnju tjestenine u vlasništvu Ane Perhat. Drugo mjesto u toj kategoriji dodijeljeno je obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Magriž iz Krka , a kao treći najbolji proizvod proglašen je Tibibox - promotivna poklon-kutija s virtualnim katalogom, društva Tip Top iz Ližnjana.

Priznanje za oblikovanje proizvoda dobio je Mauricio Benčić, vlasnik obrta za proizvodnju i održavanje metalnih konstrukcija Motovun M&R, i to za proizvode od kovanog željeza. Priznanje za uspješnu sajamsku prezentaciju otišlo je u ruke Marčela Melona iz umaškog pčelarskog obrta Api Melon. Druga nagrada pripala je obrtu za trgovinu i usluge Tehnoline, a treće priznanje pripalo je obrtu Ara Elektronic Pula.

- Oduševljena sam! Obrt radi tek mjesec dana i priznanje za najbolji proizvod sajma je najbolja nagrada koja se može poželjeti. Također, dobar je poticaj za daljnji rad, rekla nam je dobitnica prve nagrade Ana Perhat. U proizvodnju tjestenine odlučila se, kako je rekla, da bi ponudila nešto drukčije, tradicionalno te da očuva stare običaje. Željela je, također, potaknuti druge na proizvodnju, a ne da se samo trguje.

Dobitniku priznanja za uspješnu sajamsku prezentaciju Marčelu Melonu nagrada također puno znači jer je svojevrsno priznanje za naporan rad. Kaže nam da je prvi put na Obrtničkom sajmu Istre, no da mu to nije prvo priznanje koje je dobio za svoje proizvode. Kaže da se zaista trudi, zajedno s cijelom obitelji, no da je teško prvenstveno jer je njegova "tvornica" na otvorenom i puno toga ovisi o vremenskim prilikama. Kaže da im je ova godina bila izuzetno teška zbog suše te se nada da se neće ponoviti. Ipak, uz naporan rad, rekao je, uspije se i zaraditi i uživati u radu.              

- Trudimo se i naporno radimo i drago mi je što rezultat nije izostao. Već smo petu godinu na sajmu, a 10-ak godina se bavim proizvodnjom, rekao nam je pak dobitnik priznanja za oblikovanje proizvoda Mauricio Benčić. Dodao je da je situacija u obrtništvu dosta teška, no preživljava se, te da su ovakvi sajmovi potrebni.

Ni ostali izlagači sa sajma nisu otišli nezadovoljni. Svi su redom istaknuli važnost njegova održavanja radi prezentacije njihovih proizvoda i obrta. Iz Obrtničke komore Istarske županije, organizatora sajma, poručuju da je sajam bio uspješan te se nadaju da će dogodine biti još bolji, s još više izlagača. (Nera SOFTIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter