Zatvoren kultni Caffe' degli specchi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako se ovako nastavi, od Trsta ce u dogledno vrijeme ostati tek palace koje su podignute kada je taj grad bio stvarno bogat i mocan, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Preživjet ce, najvjerojatnije, i veliko osiguravajuce društvo Assicurazioni Generali, utemeljeno u Trstu 1831. godine, koje je danas vlasnik više od 50 posto svih raskošnih palaca u srcu starogradske jezgre. Ostatak ce nestati, a taj je proces vec u tijeku: zatvaraju se povijesni ducani sa stoljetnom tradicijom i popularni restorani, a nedavno je kriza zahvatila i tršcanske kavane. Naime, u srijedu je u Trstu odjeknula vijest da su kljuc u bravu stavili i vlasnici renomirane kavane Caffe' degli specchi, koja se nalazi na Piazzi Unita'.

Kavana je jedan od simbola Trsta i nema prolaznika koji bar jednom nije sjeo za njen stol i uživao u ljepoti trga s pogledom na more i tršcansku obalu. Palaca koju je pocetkom XIX. stoljeca izgradio grcki trgovac Niccolo Stratti danas je u vlasništvu osiguravajuceg društva Assicurazioni Generali, koje naplacuje papreni najam: državna televizija RAI objavila je da tromjesecna rata najma iznosi 38.000 eura. Vlasnici lokala u srijedu su nadležnim službama predali sve potrebne papire radi službenog proglašenja stecaja. Najam je visok, a klijentela u stalnom opadanju, jer je platežna moc prosjecnog Tršcanina u vrtoglavom padu, a kavica za 3,50 eura preteški obrok i za srednji stalež u nestajanju.

Inace, kavana je otvorena 1839. godine, kontinuirano je radila, a od 1945. do 1954. godine bila je omiljeno okupljalište oficira tadašnje saveznicke vojske koja je upravljala Trstom. Uzgred, u to su doba Tršcani mogli uci u kavanu tek uz pratnju saveznickog oficira. Nije nam poznato je li se u njoj servirala kava i za vrijeme cetrdesetodnevne uprave jugoslavenske vojske, odnosno jesu li u kavi uživali i naši «partizani».

Dakle, situacija je kriticna: upravo ovih dana Tršcani su upoznati i s neslavnim krajem restorana "Bagutta Triestino" smještenog u prometnoj ulici Carducci. U vrijeme procvata Ponterossa i milijunskih zarada zahvaljujuci Jugoslavenima koji su dolazili po traperice, taj je lokal bio mjesto okupljanja trgovaca jeftinom robom koji su organizirali basnoslovne vecere. Danas je pak prešao u ruke Kineza koji se spremaju otvoriti novi kineski restoran "Hong Kong".

Prije nekoliko mjeseci iz biznisa se povukao i Guido, Istranin koji je desetljecima upravljao restoranom "Al nastro Azzurro", zbog pomanjkanja klijentele i preteškog najma. Guido je otišao i ulaz u restoran na tršcanskoj rivi, koji je bio poznat po izvrsnoj istarskoj friškoj ribi, zapecacen je.

I sam predsjednik tršcanske gospodarske komore Antonio Paoletti priznao je da je zatvaranje kavane Caffe' degli specchi fenomen koji najrjecitije govori o suštini i težini krize. Na bojnoj crti obrane tršcanskog mitteleuropskog identiteta trenutno i dalje ostaju povijesne kavane San Marco i Tommaseo, no - pitaju se svi - dokle?

Kako sada stvari stoje, jedini koji uspijevaju i dalje pozitivno poslovati, i cak se širiti, su Kinezi, o cemu smo nedavno i pisali. Možda ce se jednog dana na Piazzi Unita' servirati caj, rakija od riže i bambusa te kinesko pivo. Ide se u tom smjeru velikim koracima. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter