Zatvoren hrvatski odjel osnovne škole u Momjanu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon nekoliko desetljeća zatvorena je hrvatska škola u Momjanu koja je već dugo bila četverorazredna područna škola OŠ Mate Balote u Bujama. U ovoj školskoj godini nije upisan ni jedan učenik u prvi razred, a u školi bi ostala samo dva učenika u IV. razredu. Bilo je slučajeva da nema svih razreda, dugo se radilo u kombiniranim odjelima, ali nije do sada bilo da su u školi s bogatom tradicijom ostala samo dva učenika.

Djeca upisana u Kaštel i u Buje

- Kako se u Kaštelu ukazalo jedno radno mjesto u nastavi, učiteljica koja je radila u Momjanu izrazila je želju da prijeđe u područnu školu Kaštel, jer je očito da je njeno radno mjesto u Momjanu bilo upitno zbog malog broja djece. Prihvatili smo tu želju, a roditelji dvoje učenika su željeli da s njom idu i njeni učenici iz Momjana koje će nastaviti školu s ostalim učenicima četvrtog razreda u Kaštelu, kod iste učiteljice. Na žalost, situacija je takva da ove godine nemamo područni odjel u Momjanu, ostala su nam samo dva područna odjela, u Kaštelu i u Brtonigli, kaže ravnateljica OŠ Mate Balote u Bujama Rosana Jović.

Nekoliko djece koja bi mogla ići u momjansku školu upisana su u Kaštel ili Buje, jer su tamo išli i u vrtić, pa su i oni i roditelji željeli u školi biti sa svojim vršnjacima koje su upoznali u vrtiću.

- Posljedica je to što dugo u Momjanu nema odjela hrvatskog vrtića, već je samo područni odjel talijanskog vrtića. Ukazivala sam gradskim vlastima na takve posljedice, jer oni roditelji koji su htjeli da im djeca polaze vrtić na hrvatskom jeziku morali su svoju djecu upisivati u Buje ili u Kaštel, a to najčešće znači da će tamo djeca nastaviti i školu, dodaje ravnateljica Jović.

Talijanska škola traži spremačicu

U školskoj zgradi u Momjanu sada je Područna škola Talijanske osnovne škole "Edmodo de Amicis" Buje, sa dva područna kombinirana razredna odjela u kojima je 21 učenik od 1. do 4. razreda. Pored njih, u zgradi je i područni odjel Talijanskog vrtića Fregola – Mrvica i Buja… Godinama su dvije matične škole iz Buja, talijanska i hrvatska, dijelile i radnike na održavanju i pripremanju školskih obroka. U posljednje vrijeme je kao spremačica za obje škole radila zaposlenica u OŠ Mate Balote, ali je i ona prešla u Buje, gdje se ukazalo mjesto spremačice u dvorani pri toj školi. To je donijelo probleme Talijanskoj OŠ koja je zatražila suglasnost resornog ministarstva da zaposli spremačicu. Novo zapošljavanje se vrlo teško odobrava, ali u TOŠ Buje su ipak optimisti jer ima izgleda, nakon niza prepiski i direktnih razgovora, da im se odobri jedno radno mjesto spremačice i za područnu školu u Momjanu i za dvoranu uz školu u Bujama u kojoj je to mjesto već dugo upražnjeno. Dogovorom bi se trebalo riješiti i održavanje prostorija koje koristi odjel Talijanskog vrtića u istoj zgradi koja je temeljito obnovljena 2003. godine. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter