Zatvoren 5. Crofish

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko ribarstvo u svjetlu pristupnih procesa prema Europskoj uniji bilo je glavna tema strucnog dijela 5. medunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme - Crofish koji je zatvoren u nedjelju u Umagu. Održan je i susret na kojemu su ribari iz Istre i Dalmacije postavljali pitanja predstavniku talijanske udruge ribara AGCI pesca za regiju Furlanija-Julijska krajina Guidu Dozu i slovenskom ribarskom inspektoru Robertu Smoji.

"Saznali smo nešto više o iskustvima zemalja clanica EU-a, primjeni zakonodavstva, registru brodova, socijalno-mirovinskim davanjima, porezima, organiziranosti i modelu burzi, vodenju ribarskih luka i drugim pitanjima, pri cemu su riješene i neke nedoumice o tome što nas u EU-u ceka", rekao je Daniele Kolec, predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare croaticum, koja je organizirala susret. Istaknuo je da se hrvatski ribari moraju bolje organizirati i povezati te da ne žele biti izostavljeni u daljnjim pristupnim aktivnostima.

Na Crofishu i prvom Sajmu agroproizvoda Umag Land sudjelovalo je šezdesetak izlagaca, medu kojima ribarske zadruge koje su predstavile svoje proizvode. U manjini su, medutim, bile specijalizirane tvrtke iz ribarskog sektora. Gradonacelnik Vili Bassanese na to kaže da je u ovom trenutku važnije što se za strucna predavanja tražila stolica više, jer je jedan od glavnih ciljeva sajma upravo razmjena informacija radi uredenja tržišta, izgradnje ribarske infrastrukture i povecanja konkurentnosti ribarskih tvrtki.

"Grad Umag, putem svog komunalnog poduzeca Komunela, prvi je put samostalno organizirao Crofish, uz Županije. Zbog ekonomske krize do posljednjeg trenutka nismo bili sigurni hoce li se on održati. S obzirom na okolnosti, smatram da je uspješno ostvaren. Sajam ribarstva za široku publiku ne može biti atraktivan sam po sebi, vec mora imati zanimljive popratne programe. Planiramo njegovu postupnu nadogradnju, a ulaskom u EU mora dobiti svoj konacni oblik i prepoznatljivi standard", rekao je Bassanese.

Županijski procelnik za poljoprivredu i ribarstvo Milan Antolovic naglasio je da su ribari poceli prihvacati Crofish kao svoj, što je kljucno s obzirom na intenciju da upravo oni, putem svojih udruga i asocijacija, u buducnosti preuzmu organizaciju po uzoru na vinare i Vinistru. "Ukidanjem šengenskih granica ovaj ce sajam postati centar promocije ribara i proizvodaca opreme te valorizacije proizvoda od ribe i na bazi ribe", zakljucio je.

Pokrovitelj Crofisha je Ministarstvo poljoprivrede, a suorganizatori HGK - Županijska komora Pula, HOK - Obrtnicka komora Istarske županije, Turisticka zajednica Umaga, Istarska razvojna agencija, Istarski zadružni regionalni savez i Agencija za ruralni razvoj Istre.


Podijeli: Facebook Twiter