Zatvoren 1. sajam knjiga u Kanfanaru

Voljen Grbac i Lorenza Ana Puhar (A. P.)
Voljen Grbac i Lorenza Ana Puhar (A. P.)

Zatvarajući 1. Sajam knjiga u Kanfanaru Dragan Ogurlić, direktor Adamića, izdavačke kuće Novog lista i Glasa Istre, rekao je da ga je posjetilo oko tisuću ljudi, više no što Kanfanar ima stanovnika.

Uz zahvalu Adamiću Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar, suorganizatora sajma, je najavio da će se iduće godine obogatiti ponuda knjiga. Na kraju sajma predstavljena je luksuzna monografija Voljena Grbca "Opatija The Pearl". "Staru damu" je prvak Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci fotografirao tijekom više godina.

- Budući da su prethodne monografije Opatije već zastarjele, krenuli smo u projekt. Voljen Grbac je kompletan autor ove knjige, fotograf i pisac teksta, što samo potvrđuje njegov svestrani talent, koji se proteže i na gastronomiju, rekao je Ogurlić. Grbac je posvjedočio da je u Adamić došao demoraliziran jer prije toga na nekoliko mjesta nije dobio potporu za svoj projekt. Rekao je da Dalmacije ima neusporedivo više monografije od sjevernog Jadrana, a sam Ivo Pervan izdao ih je 30-tak. Zaključio je da se na našem području tiskaju samo prospekti, ali se oni ne čuvaju na policama nego bacaju.

Voljen Grbac, koji je već nastupao u Kanfanaru, najavio je svoj veliki koncert u Dvigradu, a za ovu prihodu otpjevao je nekoliko opernih i operetnih arija. U duetu mu se pridružila mlada, talentirana Kanfanarka Lorenza Ana Puhar.

Drugog dana sajma predstavljena je i serija knjiga Karin Baloh Martić "Znakovi" (Vatreni, Zemljani, Zračni i Vodeni) u izdanju Adamića. Riječ je o jednostavnom i pitkom ženskom štivu u četiri knjige, od kojih su dvije na kioscima, a dvije se spremaju za tisak. Baloh Martić se nakon specijalističkog studija u Ljubljani bavi psihološkom astrologijom, koja daje novi pogled na ovu drevnu paraznanstvenu disciplinu. U korak sa našim vremenom astrologija je obogaćena zdravstvenom psihologijom. 

Predstavljajući nova izdanja na stranim jezicima hit knjige "Blago Jadrana" jedan od ponajboljih svjetskih podvodnih fotografa Riječanin Daniel Frka je rekao da su do sada rasprodana inozemna izdanja. Knjiga nastala u suradnji Frke i našeg vodećeg podvodnog arheologa Jasena Mesića dokumentarno objavljuje 56 lokacija potopljenih brodova na Jadranu, koje su najomiljenije destinacije sportskih ronilaca. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter