Zatvor za oca i sinove Bajrami iz Pule zbog heroina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dugogodišnje zatvorske kazne osudeni su u cetvrtak clanovi obitelji Bajrami, otac Imrija (58) i sinovi Džemailj (35) i Muhamed (32), svi iz Pule, te bugarski državljanin s prebivalištem u Sofiji, 50-godišnji Emil Mitev, optuženi za posjedovanje više od dvadeset kilograma heroina i gotovo cetrdeset kila smjese za miješanje.

Na temelju prethodnog priznanja krivnje i sporazuma stranaka, optužno vijece Županijskog suda u Rijeci nepravomocno je osudilo Imrija Bajramija na trinaest godina zatvora, Džemailja Bajramija na devet godina, Bugarina Miteva na pet i pol godina, a Muhameda Bajramija na cetiri godine iza rešetaka.

Oduzima im se protupravna imovinska korist stecena kaznenim djelima, kao i zaplijenjena droga te pripravci. Obvezani su na placanje troškova kaznenog postupka i svima je produljen istražni zatvor. Mitevu je kao strancu izrecena i sigurnosna mjera udaljenja s teritorija Hrvatske u trajanju od deset godina nakon izdržavanja kazne.

Optužnicom su se teretili da su 4. listopada 2011. godine, u Puli, nakon prethodnog dogovora o zajednickoj nabavi i krijumcarenju vece kolicine heroina u za tu svrhu unajmljenom stanu u raznim pakiranjima držali sakriveno 13,9 kilograma heroina i 39,6 kilograma smjese za miješanje, a što su ranije donijeli u stan. Heroin je u Hrvatsku, u Pulu, krijumcaren iz Bugarske i Makedonije i bio je namijenjen daljnjoj preprodaji na podrucju Pule i Istarske županije. Tijekom pretrage stana pronadeno je još 10 kilograma heroina koji je toga dana donesen u stan.

Nabavom droge su rukovodili Imrija i Džemailj Bajrami te Mitev, dok su Bajramijevi sinovi Džemailj i Muhamed u pulskom stanu, pod ocevim nadzorom miješali i prepakiravali heroin. Prilikom pretrage stana pronadeno je i privremeno oduzeto ukupno 23,9 kilograma heroina i 39,6 kilograma smjese za miješanje, trinaest mobitela i racunalo. Od okrivljenika je oduzet i novac namijenjen za kupnju droge u raznim valutama i to u iznosu od 139.000 kuna.

Nesumnjivo se radilo o jednoj od najvecih zapljena heroina u ovoj regiji i sigurno je da bi se prodajom ovolike kolicine droge na ulici postigla višemilijunska zarada.

Imrija Bajrami, rodom iz Tetova, vec 2001. godine bio je zajedno s nevjencanom suprugom uhicen zbog cetiri kilograma heroina. Bajrami je na sudenju priznao krivnju i 2002. godine osuden je na deset godina zatvora, dok je njegova partnerica oslobodena krivnje. Vrhovni sud mu je godinu dana kasnije smanjio kaznu s deset na osam godina, koju je odslužio i izašao iz zatvora u rujnu 2009. godine. No odmah se vratio starom "zanatu", što mu se baš i nije isplatilo. (Šarlota BRNCIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter