Zatvor za 3 bivša umaška policajca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužno vijece rijeckoga Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Dina Brusic osudilo je trojicu bivših umaških policajaca zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava. To znaci da prakticki i nije došlo do otvaranja glavne rasprave i izvodenja dokaza jer su policajci priznali svoju krivnju i izrecena je tzv. konsenzualna presuda.

Izricanju presuda prethodio je sporazum izmedu optuženika i USKOK-a. Najprije je to ucinio Karlo Tišljarac (30) koji je sa svojim braniteljem Ljubišom Drageljevicem sklopio sporazum o kazni u visini od sedam mjeseci zatvora.

Nakon toga su i preostala dvojica bivših policajaca Stjepan Behin (32) i Oliver Sundac (33) postigli sporazum o istovjetnoj kazni sa zamjenicom ravnatelja USKOK-a Jasnom Jurkovic Kralj.

Kako nam je objasnio glasnogovornik rijeckoga Županijskog suda sudac Zoran Sršen optužno vijece i nije imalo drugih mogucnosti nego donijeti presudu temeljenu na pismenom sporazumu.

Sva trojica policajaca imali su u opisu svojih radnih zadataka obavljanje poslova nadzora i upravljanja prometom na istarskom Ipsilonu na kontrolnom punktu iza mosta na rijeci Mirni.

Behin je priznao kako je 27. te u dva navrata 28. kolovoza 2009. godine naplatio od trojice vozaca ukupno 107 eura i 500 kuna. Svima je izdao krivotvorene potvrde o naplacenim kaznama pri cemu je unosio neistinit podatak o broju službene iskaznice, a u radnim nalozima nije navodio da ih je kaznio.

Na identican nacin, na istom mjestu postupao je i Sundac. On je 29. kolovoza te 1. i 3. rujna 2009. godine inkasirao od trojice vozaca 120 eura i 640 kuna.

Tijekom kaznenog postupka nije utvrdeno na koji nacin su se domogli krivotvorenih potvrda ali je zato utvrdeno da su prave potvrde istih brojeva upotrebljene u zakonskom postupku kažnjavanja vozaca na podrucju PP Vrgorac i PP Županja.

Tišljarec je imao drugacji modu operandi. On je vozace kažnjavao ali nije izdavao potvrde. Tako je priznao da je 1. rujna 2009. godine kod mosta na Mirni kaznio cetvoricu vozaca pri cemu je "zaradio" 190 eura, a 11. rujna izrekao je još jednu kaznu u visini od 50 eura i 50 kuna.

Optužnica rijeckog USKOK-a potkrijepljena je masom neoborivih dokaza tako da se primjenom novih odredaba KZ-a omogucilo skracivanje postupka i znatna materijalna ušteda.

USKOK je priložio iskaze svih "kažnjenih" vozaca, iskazi optuženika priloženi su na DVD-ima, a priloženi su i dokazi za vrijeme od 10. kolovoza do 10. listopada 2009. godine kada su primjenjivane posebne mjere tajnog pracenja i tehnickog snimanja protiv sve trojice policajaca. Naposlijetku, tijekom obrade, kolege osudenih policajaca - zaustavljali su "kažnjene" vozace i potom uzimali njihove iskaze.

Na kraju poucne price treba dodati da su sva trojica bivših policajaca doista poduzimali službene radnje koje spadaju u njihovu službenu dužnost, ali su djelujuci protivno interesima službe ostvarili svoj interes, a Behin i Sundac još su izdavali i krivotvorene potvrde.

Osim toga, izdane potvrde odnosile su se na prekršaje gdje je predvidena kazna zbog preticanja na mostu u visini od 2.000 kuna ili prekoracenje brzine gdje je kazna od 500 do 7.000 kuna. (Branko ŠKORIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter