Zatvor, kućni pritvor ili društveno koristan rad?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedno je sigurno: Berlusconi ostaje u Italiji, neće poput svoga dugogodišnjeg zaštitnika, socijalista Bettina Craxija, pobjeći u inozemstvo kako bi izbjegao zatvor.

Da li će stvarno bivši premjer u zatvor, to nitko ne zna. Javnost nagađa o mogućim varijantama ali nema ništa konkretnog, osim što vrijeme neumitno teče i po sili pravomoćne presude, kojom je Berlusconi osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, približava se trenutak kada će se znati gdje će Berlusconi završiti.

Nagađa se da bi mogao provesti iduće četiri godine u kućnom pritvoru. Takva varijanta bila bi, kažu komentarori, prikladnija za njegovu dob (ima 76 godina). Drugi pak tvrde da će bivši premijer sasvim sigurno prihvatiti sugestiju svojih odvjetnika i odraditi kaznu u nekoj udruzi ili ustanovi koja se bavi socijalnim pitanjima.

Zlobnici vele da bi mogao pomagati bližnjima i kućnim radom: s obzirom da broj poduzetnika koji su krahirali uslijed divljanja krize raste, Berlusconi bi mogao otvoriti savjetovalište i besplatno ih podučavati kako izaći iz poteškoća.

Vicevi kolaju po internetu, mnogi listovi objavljuju fotografije Berlusconija iza rešetaka.

U narednih deset dana gornji dom parlamenta morat će se izjasniti o oduzimanju zastupničkog mandata Berlusconiju shodno zakonu koji je izglasan prošle godine i koji nalaže da nitko tko je pravomoćno osuđen ne može obnašati zastupničku funkciju. Ako se sve to zbroj onda je jasno da je politička budućnost Berlusconija upitna, mnogi tvrde da je njegovo razdoblje završeno i da sad predstoji teška bitka unutar desnice za preuzimanja liderske palice. (E. VELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter