Zatvor i izgon zbog heroina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državljanin Bosne i Hercegovine Sead Dimiraca (53) na Županijskom sudu u Puli, pred sudskim vijecem kojim je predsjedala sutkinja Sena Midžic Putigna, nepravomocno je osuden na tri godine zatvora zbog dilanja heroina, dok je drugooptužena u istom postupku A. M. (36) iz Pule osudena na uvjetnu kaznu od tri mjeseca s rokom kušnje od godinu dana. Dimiraci je, osim što mu je produljen pritvor, izrecena i sigurnosna mjera protjerivanja iz Hrvatske na pet godina. Naime, rijec je o državljaninu BiH pa, kako je sud utvrdio, postoji mogucnost da bi ostankom u Hrvatskoj mogao ponoviti kazneno djelo. Oboje optuženika oslobodeni su placanja sudskih troškova.

Dimiraca je proglašen krivim zato što je od pocetka srpnja do 27. srpnja 2007. godine u Parku grada Graza u Puli drugooptuženoj A. M. u dva navrata za po 100 kuna prodao heroin te što joj je 27. srpnja iste godine za 200 kuna prodao 0,63 grama te opojne droge. A. M. je pak proglašena krivom zato što je na pulskoj Karolini 27. srpnja 2007. držala kod sebe 0,63 grama heroina koji joj je prodao Dimiraca.

- Nesporno je da je heroin oduzet od drugooptužene. Ona je kod istražnog suca priznala da je drogu kupila od prvooptuženog Dimirace, odnosno da ju je od njega više puta kupovala. Nije imala razloga lažno teretiti prvooptuženog. Sud je njezin iskaz cijenio logicnim, iako je bilo nekih manjih nejasnoca. I svjedok je na raspravi rekao da je od Dimirace kupovao heroin, iako to nije priznao kad je davao iskaz kod istražnog suca, rekla je uz ostalo sutkinja Midžic Putigna.

Sud je olakotnim Dimiraci cijenio manju kolicinu prodane droge, kao i malu imovinsku korist koju je prodajom ostvario, ali i neosudivanost u Republici Hrvatskoj. Otegotnim mu je pak cijenjeno to što je tri godine bio nedostupan hrvatskim pravosudnim organima, nije priznao kazneno djelo i nije se pokajao.

- Drugooptuženoj A. M. olakotnim je cijenjeno kajanje, priznanje kaznenog djela, ali i cinjenica da se podvrgla lijecenju od ovisnosti o drogi. Olakotnim joj je cijenjeno i to što je odlucila prekinuti s takvim ponašanjem (uzimanjem droga, op. a.). Odredena joj je i sigurnosna mjera obveznog lijecenja od ovisnosti, zakljucila je sutkinja Midžic Putigna.


Podijeli: Facebook Twiter