Zatvaranje Giardina prošlo bez gužvi u centru grada

Giardini su zatvoreni od kazališta... (D. MEMEDOVIĆ)
Giardini su zatvoreni od kazališta... (D. MEMEDOVIĆ)

Danas su, nakon jutarnje špice odlazaka na posao, za sav promet zatvoreni Giardini zbog posljednje faze plinofikacije središta grada. Od Istarskog narodnog kazališta, odnosno semafora, do ljekarne na Giardinima, zatvoren je za promet centar grada, te su građevinski strojevi zaposjeli središnju žilu kucavicu grada i na njoj će, prema najavama iz Plinare, ostati do početka ožujka.

Mletačka prometna do privikavanja

Iako se pretpostavljalo da će zatvaranje Giardina uvelike donijeti kolone vozila i gužve u središte grada to se u jutarnjim satima nije dogodilo. Niti kolona, niti pretjeranih gužvi, ukazuje da su Puljani bili spremni na početak radova. Doduše, najveće opterećenje bit će, uobičajeno, prilikom jutarnje i poslijepodnevne špice odlazaka/dolazaka na posao. Svakako će veliki dio prometa rasteretiti i dvosmjerna riva koju će mnogi koristiti za zaobilaženje Giardina.

S druge strane, Plinara nije krenula u radove u Mletačkoj ulici kako je bilo najavljeno, pa je i to jedan od razloga što se nisu stvarale gužve. Razlog je, kako ističu iz Plinare, što nisu odmah htjeli, uz zatvorene Giardine i Šišansku cestu, vozači suziti i ovaj važan prometni pravac kroz središte grada. Zatvoren za promet, u jutarnjim satima, nije bio ni dio Šišanske ceste od obilaznice do skretanja za Valmade, zbog izgradnje velikog oborinskog kanala Valmade - Dolinka kojim će se rasteretiti kanal Pragrande i, najavljuje se, spriječiti plavljenje centra grada.

Iako je signalizacija već uz sam rub prometnice, spremna za postavljanje, jutro je ovom dionicom prošlo prometno. Tek se primjećuje dionica kojom će biti omogućeno prometovanje interventnim vozilima, vozilima komunalnih poduzeća i javnog gradskog prometa, odnosno na početnom dijelu proširene obilaznice omogućen je ulazak u Valmade navedenim vozilima. Prema signalizaciji ne i "običnim" vozačima.

Obilaznicom po nogostupu

S druge strane obilaznice, ispod Nove Verude, odnosno na križanju s Palisinom ulicom, prometuje se naizmjenično uz regulaciju semafora i to po improviziranoj dionici po nogostupu. Razlog su radovi na samom križanju u sklopu projekta rekonstrukcije Palisine ulice u koju se polažu nove instalacije i gradi novi sustav odvodnje.

Prema viđenom na terenu radovi su stigli do samog podnožja ove, nekad najraskopanije ulice u gradu. No, s obzirom na privremenu regulaciju prometa tijekom radova na raskrižju s obilaznicom, prema Palisinoj se može skrenuti s obilaznice, ali je, što pojedini vozači nisu poštovali tijekom našeg obilaska, zabranjen smjer iz Palisine prema obilaznici. Očito treba proći određeno vrijeme da se vozači prilagode novonastaloj situaciji. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter