Zatvara se središnji dio utvrde Verudela

Najviše je dnevnih pacijenata, a postelja tek 35 (N. LAZAREVIĆ)
Najviše je dnevnih pacijenata, a postelja tek 35 (N. LAZAREVIĆ)

Aquarium Pula korak je bliže ostvarenju svog dugo očekivanog projekta "Rekonstrukcija centralnog prostora utvrde". Najteži dio posla završava u ponedjeljak, 16. listopada kada se na krov utvrde diže čelična kupola. Ona će biti smještena na mjesto nekadašnje topničke obrtajne kupole, čime će se utvrda Verudela približiti svom izvornom, austrougarskom obliku.

Originalna kupola uklonjena je 1943. godine, sa svim elementima topničkog postrojenja, i odvezena u Italiju kako bi se pretopila, a čelik iskoristio u ratne svrhe. Promjer kupole je preko 14 metara, a njena velika težina zahtijeva upotrebu najveće kamionske dizalice u Istri. Kupola se podiže u dva dijela, koja se zatim spajaju na prethodno pripremljenim betonskim temeljima na krovištu. Prije same kupole, na drugi kat postavlja se i šesterokutni bazen, treći po redu koji se smješta u središnji dio. Dva bazena su već unijeta da bi se mogle izgraditi nove etaže, a treći je čekao završetak izrade kupole. Sva tri bazena su jednakih dimenzija, zapremnine od oko 50 tisuća litara svaki, a dovezeni su u Pulu već izrađeni.

Utvrda Verudela jedinstvena je u Puli po radu uloženom u njeno čuvanje i zaštitu, jer su osim kupole sanirani šetnice i objekti na krovištu, zidni plašt topničkog bloka, kaponiri u rovu te unutrašnji prostori koji su svakodnevno održavani. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter