Zatvara se pulski ured za prognanike, a posla još ima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako u Puli i dalje postoji Izbjeglicki centar Kamenjak, u kojem su smještene starije osobe koje se nemaju gdje i kome vratiti, a u cijeloj Istri još živi oko 160 povratnika i izbjeglica, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odlucilo je, u ime štednje, ukinuti Regionalni ured Zagreb - Ispostavu Pula Uprave za stambeno zbrinjavanje i statusna prava.

Rijec je o bivšem Uredu za prognanike i izbjeglice u kojem vec gotovo 20 godina rade dvije službenice, Suzana Puh i njena kolegica koja nije željela da joj objavimo ime, a koje predano skrbe o prognanicima i izbjeglicama, a u zadnjem desetljecu rješavaju i pitanje povratnika te bivših korisnika stanarskog prava.

- Ove dvije službenice dio su "paketa" od 11 službenika koji je stavljen na raspolaganje Vladi, što je u državnim službama eufemizam za otkaz. Ocito netko mora van da bi drugi mogli biti zaposleni, a u ministarskim kabinetima se bez natjecaja kao glasnogovornici zapošljavaju politicki postavljeni medijski urednici i novinari, ali i drugi stranacki vojnici i regruti, upozorava tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar.

Puh je odlucila izaci u javnost jer se svim snagama želi boriti za svoje radno mjesto. A posla ima, veli ona, toliko da njih dvije jedva stignu sve odraditi, zbog cega smatra lošom odluku nadležnog ministarstva da jedan službenik iz Rijeke preuzme poslove njihova ureda, cime bi sam vodio cak dvije županije.

- U Istri još žive izbjeglice i prognanici, u privatnom i organiziranom smještaju, koje mi redovno obilazimo, izdajemo ovjere, rješavamo razne probleme, organiziramo sahrane za one koji su bez obitelji. Osim toga, sada se brinemo i o povratnicima te rješavamo stambena pitanja. Imamo nove predmete koje nismo stigli obraditi jer su mene i moju kolegicu poslali na prisilni godišnji odmor. U uredu trenutno nema nikoga, pa su korisnici ogorceni zbog ove situacije i zovu nas na mobitel, rekla je 52-godišnja Puh.

S citavim je slucajem upoznat i župan Ivan Jakovcic, koji je polovicom lipnja pisano zatražio od ministra Branka Grcica da ne zatvori pulski ured.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije porucuju da su se na ovaj potez odlucili jer se rješavanjem veceg broja zahtjeva bivših nositelja stanarskog prava te smanjenjem broja izbjeglica na podrucju Istarske županije smanjio obujam posla. S ciljem racionalizacije i podizanja efikasnosti, smanjen je broj regionalnih ureda s deset na šest. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter