Zatvara se najstarija nuklearka u Španjolskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najstarija nuklearna centrala u Španjolskoj, u Garoni, na sjeveru zemlje, trebala bi se zatvoriti do 31. prosinca, šest mjeseci prije nego je predviđeno, zbog prevelikih troškova povezanih sa stupanjem novog zakona o energiji na snagu 2013. godine, objavio je u petak njezin vlasnik.

U već teškom kontekstu ekonomske krize, taj zakon na raspravi u parlamentu uvodi oporezivanje proizvodnje električne energije i nuklearnog goriva što bi za Nuclenor značilo "dodatne poreze 2013., procijenjene na 153 milijuna eura", kazao je vlasnik u priopćenju.

Nuclenor je dakle odlučio "uraniti s konačnim zatvaranjem prije 31. prosinca", ističući da će Garona "biti isključena iz električne mreže u 23 sata u nedjelju 16. prosinca".

Dok je španjolska vlada dala zeleno svjetlo produljenju aktivnosti centrale do 2019., Nuclenor je odustao u rujnu od zahtjeva za obnovom dozvole i odlučio zatvoriti Garonu.

Tu su odluku pozdravili ekolozi koji su dovodili u pitanje sigurnost instalacije, podignute 1971. i jedne od "blizanki" Fukushime, u Japanu, pogođene teškom nuklearnom nesrećom 2011.

Nuclenor je konačno odlučio uraniti za šest mjeseci sa zatvaranjem, ističući da bi predvidivo povećanje poreza "povećalo sadašnje ekonomske gubitke" do prijetnje od bankrota. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter