Zatvara se jedina benzinska u Rapcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rapcanima ne nedostaje oktana za pokretanje njihovih jezika nakon Inine potvrde da ce krajem ovog mjeseca zbog slabije prodaje goriva zatvoriti jedinu benzinsku pumpu u tom turistickom adutu Labinštine. Mještani koje smo zatekli na rivi nabrušeni su toliko da ih i ne treba poticati na pricu, ponajprije jer u takvoj odluci vide korak natrag u ponudi gostima "od kojih svi živimo".

- Svi se u Rapcu bune, svi su ogorceni zbog gašenja pumpe, prenosi nam glas javnosti mladi trojac u mjesnom kaficu. - Stranac ocekuje da ovdje, ako se naša destinacija vec predstavlja kao biser turizma, može natociti gorivo. Upravo se, eto, renoviraju hoteli u Maslinici, dižu na cetvrtu zvjezdicu, želi se popraviti prosjek smještaja, a onda ukinu benzinsku! Gdje ce ti priželjkivani gosti dubljeg džepa sa skuterima, gliserima i gumenjacima tankati svoja plovila? Zimu bez crpke nekako bismo i prebrodili, ali ljeti ce biti koma, nadopunjuju se naši sugovornici, redom zaposleni u ugostiteljstvu.

Iz Ine su nam, podsjetimo, objasnili da projekt revitalizacije i modernizacije njihove maloprodajne mreže podrazumijeva i prestanak s radom manjeg broja nerentabilnih crpki, a medu njima i rabacke.

Kanistre za plovila puniti u Labinu?


- Pri takvim odlukama vodimo se i kriterijima dostupnosti naftnih derivata za lokalno stanovništvo, napominju iz službe za odnose s javnošcu Industrije nafte i pritom podsjecaju da su njihove obližnje stanice u Labinu (udaljena pet kilometara) te Vozilicima i Barbanu.

- Ma, nezamislivo je da ce turisti trošiti dragocjeno vrijeme planirano za odmor da bi odlazili u Labin tociti gorivo za plovila u kanistre, što je na koncu i potencijalno opasan transport. Zatvaranje benzinske pridonijet ce da u Rabac dolazi manje turista s plovilima koji nas vec godinama posjecuju, kazao nam je mještanin Vitomir Skandul.

- Ne vjerujem da se crpka ljeti ne isplati. Pa Rabac je vec u travnju krcat, turiste imamo do studenog, veli djevojka zaposlena u lokalnom restoranu.

Starosjedilac u Rapcu, koji takoder nije želio da ga imenujemo, prisjetio se da je benzinska stanica, radi potrebe turizma, ali i domacih vlasnika camaca, otvorena 70-ih, s izgradnjom hotela u obližnjoj Maslinici. - Grad bi do sezone svakako trebao iznaci rješenje, makar i kroz neki oblik koncesije, zakljucio je umirovljenik.

Gradonacelnik Labina Tulio Demetlika tvrdi da je još u rujnu, cim je najavljeno zatvaranje postaje, urgirao kod nadležnih u Ini, no uvjerili su ga, na temelju izradenih analiza, u njenu nerentabilnost, odnosno stvaranje gubitaka. Tada su u Ini, veli gradonacelnik, spominjali i mogucnost zatvaranja crpke u Vozilicima, no spašava je to što je najbliža trajektnom pristaništu Brestova. Na njoj, usto, ribari iz Plomin Luke toce plavi dizel.

Mogucnost gašenja stanice u Vozilicima otklonjena je, medutim, njenom modernizacijom ljetos su ondje, u sklopu investicije od 200 tisuca kuna, ugradena tri nova mjerna uredaja, tj. agregata, te instalirani sustavi povrata para benzina u spremnike.

Ne toce dovoljno


Postaja u Labinu, trenutno otvorena 24 sata, u cijelosti je, pak, rekonstruirana 2007. godine. - U Ini kažu da ta crpka u gradu radi jako dobro pa sam pitao mogu li njenim prometom nekako pokriti gubitak rabacke, no drže se, eto, njihovih standarda o dostupnosti derivata za gradane, odnosno udaljenosti najbližih stanica, otkriva Demetlika.

- Rapcani s pravom traže ostanak benzinske, no izgleda da na njoj niti oni niti turisti ipak ne toce toliko goriva jer bi Ina u protivnom ostala ondje, zakljucuje gradonacelnik i najavljuje novu inicijativu. - Provjerili smo i zemljište na lokaciji crpke: sve je Inino. Pokušat cu stoga ispitati mogucnost davanja postaje u najam privatniku, po modelu kakav smo prije nekoliko godina vec imali u Rapcu.

Projektom izgradnje lukobrana na kraju novog dijela rive u Rapcu bila je predvidena mogucnost gradnje benzinske stanice za plovila. - S tim smo projektom stali zbog opce financijske situacije, no kandidiran je prema strukturnim fondovima EU-a, kaže gradonacelnik Labina Tulio Demetlika.

Lani je, valja podsjetiti, iz gradskih prostornoplanskih dokumenta "izbrisana" nauticka marina s preko 300 vezova, cija je gradnja bila "ucrtana" kod Teleferike u uvali Maslinica. (Napisao i snimio Igor RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter