Zatvara se 400 ljekarni, na ulici 1.500 farmaceuta?

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Odlukom da promijene Pravilnik o veledrogerijskim maržama, čime veledrogerijama u Hrvatskoj kao glavnim distributerima lijekova, ali i ljekarnama drastično smanjuju prihode, a inovativnoj farmaceutskoj industriji, odnosno inozemnim kompanijama koje proizvode lijekove omogućavaju velike uštede i samim time profite, Ministarstvo zdravstva i HZZO zadali su još jedan snažan udarac hrvatskom zdravstvenom sustavu, ali i pravima pacijenata na dostupnost lijekova.

Protiv spornog Pravilnika o veledrogerijskim maržama koje je Ministarstvo zdravstva donijelo na prijedlog HZZO-a, ustali su predstavnici veledrogerija u Hrvatskoj, ljekarni, domaće farmaceutske kompanije kao i Hrvatska udruga poslodavaca.

Novi udarac standardu hrvatskog zdravstva, odnosno veledrogerijama, ljekarnama, domaćoj farmaceutskoj industriji i pacijentima, komentiraju i u Hrvatskoj ljekarničkoj komori, čiji predsjednik Mate Portolan ističe da je novim Pravilnikom o veledrogerijskim maržama ugrožena opstojnost cijelog sustava.

Prije svega, novim odredbama Pravilnika veledrogerijama su smanjeni prihodi pa iz njih ne mogu pokrivati osnovne troškove poslovanja, a kamoli dio tih prihoda kroz poslovne ugovore prenijeti na ljekarne. Prema starim odredbama pravilnika, visina marže iznosila je 8,5 posto, neovisno o tome kakva je bila cijena lijeka. Novim pravilnikom na najskuplje se lijekove, one iznad 1.000 kuna, a oni pak čine 85 posto prometa veledrogerija s bolnicama, marža snizila na samo jedan posto. Stoga će primjena takvih odredbi o maržama kroz novi pravilnik na hrvatskom tržištu prouzročiti potpuni nered te posredno ugroziti poslovanje ljekarni.

Zbog utjecaja novog pravilnika može se očekivati da većina od 1.100 ljekarni u Hrvatskoj neće pozitivno poslovati, a otprilike trećina bi se mogla i zatvoriti. Prema grubim procjenama, bez posla bi moglo ostati najmanje 1.500 zaposlenika, od kojih su većina farmaceuti i farmaceutski tehničari. (R. FRANK/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter