Zatrpava se arheološko nalazište u Kandlerovoj

Od nekadašnjeg nalazišta ostat će vidljivi tek zidovi u središtu (Danilo MEMEDOVIĆ)
Od nekadašnjeg nalazišta ostat će vidljivi tek zidovi u središtu (Danilo MEMEDOVIĆ)

Nesuđena garažna kuća, a potom i velebno arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici ovih dana polako nestaju pod gomilom zemlje. Završna je to točka, barem zasad, kojom bi se trebala donekle urediti ova zapuštena površina i leglo gomile komaraca u samom srcu grada. No, kakva je daljnja sudbina ove površine, hoće li se inzistirati na gradnji garažne kuće, hoće li se zemljište prenamjeniti u nešto drugo, hoće li se privremeno ozelenjeti ili će ostati samo zemlja, upitali smo nadležne u Gradu Puli, koji je, po odluci konzervatora, postao zakonski skrbnik tog prostora.

Zatrpavanje umjesto turističke atrakcije

Grad Pula je, naime, po odluci konzervatora, unatrag nekoliko godina postao skrbnikom površine gdje je na mjestu planirane garažne kuće u Kandlerovoj ulici pronađeno vrijedno arheološko nalazište s najvećim brojem amfora. Prije toga, oko garažne kuće, koja nikada nije izgrađena, dugi niz godina trajala je trakavica, a sve pojačano i pronalaskom arheologije. Kada je i potencijalni investitor netragom nestao, jedino zakonsko rješenje kojeg su predložili konzervatori, bilo je da Grad preuzme skrbništvo i konačno uvede red na toj površini koja je godinama zjapila neuređena i bila tek leglo mnogobrojnim komarcima.

Prema konzervatorskom rješenju napravljen je projekt uređenja kojim je planirano nasipavanje nalazišta, što javnost, bez obzira na poražavajući izgled cijele površine, nije najbolje prihvatila zgražajući se nad zatrpavanjem arheoloških ostataka koji su mogli postati nova turistička atrakcija Pule.

Međutim, ove je godine započeo planirani projekt zatrpavanja nalazišta, koji je praktički ovih dana i okončan. Iz tla vire tek dijelovi rekonstruiranih zidova starih građevina te bi uskoro trebalo slijediti micanje zaštitne ograde. S obzirom da je površina, nakon materijala s gradilišta pulske Opće bolnice nasipana i zemljom, možemo se samo nadati da neće takva ostati jer će u suprotnom početkom kišne sezone biti pretvorena u kaljužu. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter