Zatrpava se arheološko nalazište u Kandlerovoj

Arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici (N.LAZAREVIĆ)
Arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici (N.LAZAREVIĆ)

Arheolozi su ovih dana započeli s konzervacijom arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici. S donje strane lokacije osiguran je ulaz i, kako saznajemo u Gradu Puli, započinje konzervacija arheološkog nalazišta sve prema rješenju Konzervatorskog odjela iz Pule. Prema neslužbenim informacijama djelomično će se nalazište i zatrpati, i od materijalom koji je "nastao" u radovima na Malom rimskom kazalištu na Kaštelu.

Materijal s Malog rimskog kazališta

- Napravljen je projekt sanacije i mi smo već započeli s djelomičnim zatrpavanjem nalazišta. S obzirom da imamo trenutno i istraživanje na Malom rimskom kazalištu te da se tamo, slijedom tih radova, pojavila i određena količina sedimenta, odnosno materijala pa je odlučeno da se taj materijal prenese u Kandlerovu ulicu i iskoristi upravo za djelomično zatrpavanje donjeg dijela nalazišta. Riječ je o 400 kubika materijala, pojasnio nam je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo koji je na upit imaju li neki rok do kada moraju završiti to zatrpavanje, odgovorio da im nikakav rok nije određen.

Projekt sanacije i konzervacije ovog arheološkog nalazišta izradio je ovlašteni projektant Zoran Šušulić, kojeg je angažirao Grad Pula na zahtjev pulskog Konzervatorskog odjela. Aktivnosti uređenja usmjerene su prvenstveno na sanaciju i očuvanje ovog vrijednog arheološkog nalazišta, ali i na sigurnost građana. Sam projekt uređenja arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici uvršten je u ovogodišnji gradski proračun za što će biti namijenjeno 400 tisuća kuna.

Iako se realizacija ovog projekta najavljivala za ovu godinu, prema prvim najavama to je bilo planirano za period nakon turističke sezone. No, s obzirom da 400 tisuća kuna nije dostatno da se u cijelosti izvede projekt uređenja nalazišta, prema zamišljenom planu dinamike uređenje bi se podijelilo na dvije proračunske godine.

Na ovoj lokaciji nesuđene garažne kuće, osim brojnih amfora koje su ovo nalazište svrstale u najveće nalazište amfora na svijetu, pronađene su i mnoge druge vrijedne arheološke iskopine koji su na svijetlo dana iznijeli bogatu pulsku povijest. Tako su otkriveni ostaci uljare, rimske vile bogate mozaicima, srednjovjekovne crkve sv. Teodora s temeljima zvonika i ženskim benediktinskim samostanom, dok su unutar crkve pronađeni ostaci još starije crkve, moguće sv. Lucije.

Barake ukloniti, amfore zatrpati

Rupa u Kandlerovoj ulici, desetljeće rugla u strogom centru grada umjesto garažne kuće na kojem je pronađeno veliko arheološko nalazište, konačno će se početi uređivati. Tadašnji investitor, PZ ulaganja na čelu s Romanom Binderom, kojeg se povezivalo i s generalnom Vladimirom Zagorcem, želio je na toj lokaciji izgraditi četverokatnu garažnu kuću, ali zapeo je odmah iu početku na arheologiji. S investitorom PZ ulaganjima ugovor je potpisala ondašnja Delbiancova vlast 2004. godine. Prvi nalazi ukazivali su da po investitora neće sve teći glatko, jer je on u obvezi financirati arheološke radove, a dok ne završe, nemoguće je realizirati projekt. To se kasnije i potvrdilo. Do danas, službeno, istraživanje tog nalazišta još uvijek nije dovršeno, a s obzirom na obvezu plaćanja, investitor je ostao dužan popriličan iznos Arheološkom muzeju. Lokacija je potom godinama propadala, investitor je posao nedostupan te je jedina zakonska mogućnost bila da, zbog nebrige vlasnika, Grad postane skrbnik na temelju zahtjeva konzervatora. Uslijedilo je tek djelomično uređenje obližnje prometnice i nogostupa, a potom je Grad odlučio postaviti i ogradu radi sigurnosti prolaznika.

Prema programu uređenja, osim raslinja, s ovog će se lokaliteta odvesti i neke od pronađenih amfora, dok će se preostale koje se trenutno nalaze u drvenim barakama pažljivo zatrpati pijeskom, a preko nasipa će se postaviti geotekstil. Potom će se barake demontirati i ukloniti. Najviši dijelovi nalazišta bit će prezentirani na način da će vrhovi zidova biti viši za 30 do 40 centimetara od isplanirane površine, po potrebi prezidani, te fugirani i na vrhu zaštićeni, a nakon konzerviranja zidova uslijedit će demontaža zaštitne ograde u Kandlerovoj ulici kako bi se javnosti prezentirala lokacija. Cijeli projekt izrađen je u dogovoru s konzervatorima i Gradom. Tražilo se rješenje kojim bi se s jedne strane zaštitilo arheološko nalazište, a da u isto vrijeme budu zadovoljeni svi standardi sigurnosti i funkcionalnosti nalazišta. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter