Zatrpani rudari nakon 17 dana javili da su živi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideset i trojica cileanskih rudara zarobljenih vec više od dva tjedna u urušenom rudniku na sjeveru zemlje porucila su da su dobro u poruci koju su privezali za bušilicu, objavile su u nedjelju cileanske vlasti.

Cileanski predsjednik Sebastian Pinera rekao je da je poruka bila privezana na bušilicu koja se probila do dijela rudnika u kojem se nalaze rudari. "Ovdje nas je 33. Svi smo živi", stajalo je u poruci.

Pinera je, medutim, dodao da ce "trebati mjeseci da ih se izvuce. Trebat ce vremena, ali nije važno koliko, nego samo da sve sretno završi". Rudnik zlata i bakra u blizini sjevernog grada Copiapa urušio se 5. kolovoza.

Spasioci planiraju rudarima kroz rupu u zemlji poslati uske plasticne tube s hranom, hidratacijskim gelovima i komunikacijskom opremom. Duboko u rudniku postoje izvori vode i otvori za ventilaciju koji ce im omoguciti da prežive.

Rudari se nalaze sedam kilometara od ulaza u rudnik, oko 700 metara ispod površine tla. Spasiocima treba 120 dana da prokopaju novi tunel do njih jer se glavni tunel urušio.

Nikakav kontakt s rudarima nije bio uspostavljen od 5. kolovoza, a objava da su živi izazvala je val radosti medu obiteljima zatrpanih rudara koje vec dva tjedna bdiju pred rudnikom.


Podijeli: Facebook Twiter