Zatraženi otkazi šefa Plinare i gradonačelnika Pule

Panorama Pule (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Panorama Pule (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Iako se na jučerašnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća donosio proračun za iduću godinu te rebalans ovogodišnjeg, najžešća rasprava povela se ipak oko odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Plinare u iznosu od 23 milijuna kuna.

Kao razlog zaduživanja, koje moraju odobriti gradski vijećnici, Plinara je navela financiranje nastavka plinofikacije, jer "do jučer" nije znala da pod Pulom postoji još 20 kilometara plinske mreže. Dosad se, naime, razgovaralo o 92 kilometra plinske mreže, za što se Plinara već kreditno zadužila za 95 milijuna kuna. 

- Nevjerojatno je s kakvom se lakoćom traži milijunsko zaduživanje, i to s obrazloženjem da je tek danas utvrđeno da planirana rekonstrukcija postojeće mreže u dužini od 92 kilometra nije bila točna, već je manjkava za čitavih 20 kilometara. Radi se o krupnoj pogrešci za koju je odgovorna isključivo Plinara, rekao je među ostalim Mauricio Licul (Ladonja). Zatražio je  da se stoga direktoru Plinare Deanu Kocijančiću uruči otkaz, kao i gradonačelniku Borisu Miletiću, budući da se radi o gradskom poduzeću.

Istaknuo je da je Plinara imala prva uvid u katastar vodova jer on već deset godina postoji u digitalnom obliku. "Stoga je nevjerojatno da može doći do takve pogreške", zaključio je Licul.

Kocijančić je istaknuo da tih 20 kilometara nije bilo ucrtano u kartama, a Miletić podsjetio da im je prioritet dovesti prirodni plin do svih kućanstava. Ustvrdio je da se već naslušao vijećnika poput Licula i da oni koji su vrijeđali više ne sjede u ovim klupama jer su građani tako odlučili.

Uz suzdržanost oporbe, prihvaćen je proračun za iduću godinu, težak 371,5 milijuna kuna, veći za sedam posto od ovogodišnjeg (rebalansiranog).

Na istoj je sjednici prihvaćen i rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji je smanjen za 21,2 milijuna te iznosi 345,6 milijuna kuna. Kao razlog rebalansa v. d. pročelnika za financije Vesna Sajić navela je smanjeni broj investicija u Puli. Dodala je da su glavne značajke proračuna za iduću godinu zadržavanje socijalnih prava građana i privlačenje novih investicija. Najveći dio sredstava odlazi Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, 152 milijuna kuna, i to s namjerom daljnjeg ulaganja u predškolski i školski odgoj, sport, kulturu i socijalnu skrb.

Novost je što su od iduće godine u tom dijelu osigurana sredstva za pučku kuhinju, što je izazvalo veliko odobravanje svih vijećnika. Planira se nastavak izgradnje sustava odvodnje, studentskog hotela i restorana, deponija Kaštijun, sustava oborinske odvodnje, a posebnim će se mjerama nastojati pomoći i poduzetništvu. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter