Zatopljenje donosi više TV smetnji


S dolaskom toplijeg vremena ponovno se mogu očekivati smetnje u prijemu televizijskih signala, zbog čega će biti otežan i prijem kanala Hrvatske radiotelevizije. Smetnje, kako javljaju s HRT-a, mogu se očekivati na području zapadne Istre i dijelovima Dalmacije jer talijanske televizije od prosinca 2010. emitiraju na frekvencijama koje su međunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj.

Intenzitet smetnji bio je znatno manji tijekom zime, a do njihovog pojačavanja pri dolasku toplijeg vremena dolazi zbog rasprostiranja udaljenih talijanskih signala preko mora. Atmosferske promjene, odnosno vrijeme na nekom području utječe na širenje elektromagnetskog vala.

U HRT-u ističu da je njihova zadaća proizvodnja programa, dok je za distribuciju i pokrivenost signalom putem mreže odašiljača na području Hrvatske zadužena zasebna tvrtka Odašiljači i Veze (OiV). Kako navode u HRT-u, očekuju da njihovi gledatelji koji plaćaju pristojbu, iz koje pak HRT izdvaja sredstva za distribuciju svojih kanala, mogu nesmetano pratiti kanale javne televizije te kako će probleme s prijemom otkloniti nadležne institucije. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter