Zatočeni ruski oporbeni prvaci i aktivisti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska je policija u ponedjeljak zatočila nekoliko oporbenih vođa i aktivista koji su sudjelovali u prosvjedima u Moskvi i Sankt Peterburgu, koji su održani bez odobrenja vlasti.

Policija je privela Eduarda Limonova, vođu oporbenog pokreta Drukčija Rusija dok se obraćao novinarima nakon što je stigao s nekoliko desetaka aktivista na moskovski Trg pobjede, gdje su branili pravo na slobodu okupljanja.

Prosvjednici su uzvikivali "Rusija bez Putina" te pozivali na slobodu okupljanja dok su pokraj njih prolazili Moskovljani koji su obavljali posljednje kupovine.

Prema svjedocima snažne policijske snage uhitile su u Moskvi najmanje 28 osoba, a oko 10 prosvjednika zatočeno je na Nevskom prospektu u Sankt Peterburgu, prenio je lokalni radio.

Već nekoliko godina pokret poznat kao Strategija 31 organizira prosvjede svakog posljednjeg dana u mjesecu koji broji 31 dan, kako bi skrenuo pozornost na Putinovo gušenje slobode okupljanja.

Sloboda okupljanja zajamčena je člankom 31 ruskog ustava a prosvjednici upozoravaju da vlasti često uskraćuju dozvolu za održavanje prosvjednih skupova. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter