Žatika ugostila snimanje 'Lijepom našom'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisucu ljudi u srijedu je u dvorani Žatika pratilo trosatno javno snimanje HRT-ove zabavnoglazbene emisije "Lijepom našom", u kojoj je pod voditeljskom palicom Branka Uvodica nastupio niz folklornih, klapskih i estradnih izvodaca iz Istre.

Premda je u emisiji poznatog formata i s unaprijed najavljenim izvodacima teško ocekivati nesvakidašnje, itekakvo iznenadenje Porecanima stiglo je u liku osebujnog dua Lilihip. Iako nijedna kombinacija žanrovskih etiketa ne može dostojno opisati njihov izricaj, rijec je, bar približno, o trash rock folk sastavu s nekoliko desetljeca glazbenog staža, a jezgro su braca Paul i Romeo Bilandžic iz Štinjana.



Kad su se pojavili na bini u glam-rock odjeci i uz tamburašku pratnju izveli "Terra nostra Croatica", domoljubnu koracnicu na talijanskom jeziku, pitanje nad pitanjima bilo je kao su uopce zalutali medu folkloraše i estradnjake te nije li njihov pastiche možda i neka vrsta ironijske diverzije.

Kako god bilo, potvrdili su duhovitu misao jednog anonimnog fana, da je krajnje vrijeme da ih zapazi Quentin Tarantino.

S iznimkom neocekivanog Lilihipa, emisija je tekla uobicajenim tokom, s produkcijom na visokoj razini te znatno boljom organizacijom u odnosu na neke druge dogadaje videne u Žatiki. Pokazalo se da je sredina terena odlicno mjesto za binu, ne samo zbog kvalitete zvuka, vec i boljeg dojma popunjenosti.



Program je otvorilo porecko Društvo prijatelja Giostre, baroknim plesom Passatempo; uslijedila su kulturno-umjetnicka društva iz Svetog Lovreca, Novigrada, Barbana i Pazina, muške klape Piquentum iz Buzeta, Volta iz Brtonigle te Motovun, a od ženskih Teranke iz Pule.

Odlicni Gustafi najavljeni su kao istarski brend, a obol su dali i cila Vesna Nežic-Ružic, koja ove godine bilježi 20 godina nastupa na MIK-u, vjecni mladic Sergio Pavat, kao i njegov kolega i rival Elio Pisak.



Mjesto na repertoaru takoder su našli Trio Rio i Jozefina, Slavonski dukati, Davor Marovic, Tamara Brusic, pulski tenor Zoran Tomaic, Alen Vitasovic, Mirko Cetinski i Lidija Percan. Premda najavljivani, iz razlicitih su razloga izostali Tamara Obrovac, Livio Morosin, Vinko Coce, Koktelsi i klapa Roc.

Emisija ce se emitirati na prvom programu HRT-a u dva navrata, 21. i 28. ožujka, u svom redovitom terminu u 17.35 sati.


Podijeli: Facebook Twiter