Žatika odavno izgrađena, a nova škola još na čekanju

Dvorana Žatika (M. MIJOŠEK)
Dvorana Žatika (M. MIJOŠEK)

Državna revizija je analizirajući investicije oko izgradnje porečke dvorane Žatika naišla na nekoliko nepravilnosti oko konačnog iznosa investicije, o čemu je dala iscrpno izvješće tijelima gradske vlasti.

Ta je analiza investicija bila predmetom javnog istupa porečke oporbe u gradskom vijeću što je opet aktualiziralo pitanje koliko je u stvari ova dvorana koštala. I dok oporba govori jedno, porečka vlast, točnije gradonačelnik Edi Štifanić tvrdi da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Na pretposljednjoj sjednici gradskog vijeća, na vijećničko pitanje oporbe, gradonačelnik Štifanić odgovorio je da prihvaća "afirmativno" rezultate državne revizije. Iz izvještaja revizije oporba je izvukla podatak koji, kako smatraju, zavrjeđuje komentar gradonačelnika, jer se tiče života građana te posebice sportskih aktivnosti u gradu.

Tijekom presice grupe vijećnika Istarskih demokrata iznijet je podatak iz spomenutog izvještaja koji kaže da je prije izgradnje dvorane, dakle 2008. godine, program javnih potreba u sportu iznosio je 11.916.482 kuna. U 2013. godini javne potrebe u sportu iznosile su 14.533.000 kuna, od čega je za održavanje dvorane Žatika otpalo je 8.697.000 kuna pa su prema tome javne potrebe u sportu su iznosile u konačnici 5.835.600 kuna.

Prošlog je tjedna, na posljednjoj sjednici vijeća, gradonačelnik Štifanić obavijestio vijećnike da je natječaj za izgradnju nove osnovne škole u Finidi zaključen, a da se nitko nije prijavio. Time je plan izgradnje nove zgrade po receptu javno - privatnog partnerstva koji je predložen i od vijeća usvojen krajem prošle godine, definitivno obustavljen nakon višekratnih pokušaja pronalaska zainteresiranih privatnika.

No, krenimo redom i vratimo se na početak priče. Nedavno sam posjetio porečku osnovnu školu, primio me ravnatelj Edi Zarli. Škola je izgrađena 1978. godine, sredstvima iz samodoprinosa građana, pod krovom je oko 4.300 kvadratnih metara. U njoj se školuje 878 učenika od prvog do osmog razreda osnovne škole, područne škole u Velom Maju, Žbandaju i Novoj Vasi primaju dodatnih 199 učenika. Škola je povezana sa sportskom dvoranom Veli Jože u kojoj djeca pohađaju nastavu tjelesnog odgoja.

- S dvije škole sve bi bilo jednostavnije, nadam se da će jednog dana obećanja postati zbilja, veli nam ravnatelj koji priču o izgradnji druge škole prebacuje na osnivača, odnosno na Grad Poreč što je razumljivo jer, kako kaže, on se bavi nastavom, organizacijom posla i poslovima održavanja zgrade ili eventualnih nadogradnji.

Pozdravili smo se s Zarlijem i uputili se nekoliko stotina metara dalje do dvorane Žatike, za neke ponos Poreča, za neke plod nečije megalomanije. Na dan otvaranja tog zdanja u studenom 2008. gradonačelnik Štifanić je izjavio: "Danas je ostvarena stara i davna želja Porečana - otvaramo hram sporta koji je po veličini i monumentalnosti dostojan dvomilenijskog Poreča. Ovo je prvi dio planiranog sportskog parka Žatika i jamčim vam da ćemo izgraditi još bazen i nogometno igralište".

Uzgred, Porečani još čekaju na bazen i nogometno igralište. Kao što je poznato izgradnja Žatike tempirana je za potrebe svjetskog rukometnog prvenstva koje je održano u Hrvatskoj 2009. godine. Cijela financijska konstrukcija izgradnje Žatike plod je inicijative tadašnjeg istarskog Župana Ivana Jakovčića koji je premijeru Sanaderu ponudio novi oblik partnerstva "javno - javno" u smislu - država, nama zemljište, a mi (jedinica lokalne samouprave) nama i vama dvoranu dostojnu manifestacije i uz to veliki razvojni program za cijeli Poreč.

Slijedom partnerstva javno-javno Poreč je od države dobio oko 20 hektara zemlje na predjelu Facinka te tridesetogodišnje pravo gradnje na državnom zemljištu u Žatiki. Prodajom zemljišta na Facinki trebao se financirati veliki razvojni projekt. Na sjednici gradskog vijeća iz studenog 2007. godine ponuđen je vijećnicima proračun za slijedeću 2008. godinu težak 440.697.000 kuna s količinom planiranih investicija u vrijednosti od 307 milijuna kuna.

Vijećnicima se objasnilo se da se radilo o proračunu koji je "izrazito razvojno orijentiran". U sklopu te razvojne orijentacije odlučeno je da će se graditi dva kapitalna objekta, Osnovna škola Finida sa sportskom dvoranom i područna Osnovna škola Žbandaj. U biti, u samom sporazumu s Vladom, porečka se politička garnitura pismeno obvezala izgraditi, uz dvoranu Žatika, još i osnovnu školu.

Bilo je još toga u sporazumu, ali sad se valja zadržati na školi koja bi stvarno značila veliki pomak u porečkom društvenom standardu. Kao što je poznato djeca i dalje pohađaju nastavu u dvije smjene dok je dvorana Žatika tu. Pitanje je li Žatika progutala i novac koji se trebao izdvojiti za gore navedene kapitalne objekte. (E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter