Zasvirao orkestar balona

Alex Mendizabal kreira kompoziciju za balone (Z. A.)
Alex Mendizabal kreira kompoziciju za balone (Z. A.)

Kreativnom i vještom konstrukcijom od 30-ak većih balona, cjevčica, boca s vodom i pumpica, jučer ujutro baskijsko-talijanski umjetnik Alex Mendizabal u pulskim se prostorijama Srpskog kulturnog centra (SKUC) predstavio zvučnom instalacijom dugog trajanja, intrigantnog naslova "Mouth full pop screens".

Publika je posebnim upozorenjima bila zamoljena za tišinu, a reguliranjem protoka zraka, od balona do balona, autor je postignuo različite zvukove visokog i niskog registra. Velikom prostorijom SKUC-a postupno je zavladao orkestar balona i njegova slojevita 'skladba'.

Alex Mendizabal poznat je po kompozicijama skladanim za kamenje, balone, papire ili, pak, onima koje traju manje od sekunde. Nakon zvučne instalacije koja se mogla poslušati tijekom cijelog dana, jučer navečer ovaj je umjetnik na istoj lokaciji održao koncert.

Na prošlogodišnjem Internacionalnom festivalu eksperimentalnog videa i filma 25 FPS u Zagrebu, ovaj se umjetnik predstavio performansom "Lažna projekcija", kojim je pokušao akustičkom silom proizvesti prostor filmske iluzije. Treba reći da je sinestetičke i participativne potencijale umjetničkih djela Mendizabal propitivao s filmašima poput Kena Jacobsa, Brucea McClurea, Stana Brakhagea i Jonasa Mekasa. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter