Zasvijetlili pulski divovi

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Djelić svjetlosnog spektakla koji će se održati 3. svibnja priušten je večeras u brodogradilištu Uljanik. Nakratko, na par sekundi u nekoliko navrata, u probni rad su pušteni "Svjetleći divovi", projekt rasvjete na stometarskim dizalicama brodogradilišta kojeg je osmislio dizajner rasvjete Dean Skira a u djelo provela Turistička zajednica Pula uz potporu Grada Pule i Uljanika, te donatora od kojih je Arenaturist donirao sto tisuća eura za realizaciju projekta.
 
Skirina davna vizija koju je besplatno ustupio Puli pala je na plodno tlo TZ-a i Uljanika, a Hrvoje Markulinčić, direktor Uljanik poslovno-informacijskih sustava, naglasio je sinoć da su uljanikovi radnici zadnjih šest mjeseci intenzivno postavljali rasvjetu kojom Uljanik dokazuje da nije otok u gradu već svjestan svoje pozicije u Puli pokazuje da turizam i industrija mogu zajedno, te će projekt otvoriti novu stranicu života Pule.
 
Brojni Puljani koji su se okupili na rivi da bi prisustvovali "pretpremijeri" vidjeli su dijelić spektakla koji se sprema sa sinhroniziranih dizalica. Jedinstven događaj kojem su mogućnosti neograničene mogu svijetliti u 16 tisuća nijansi različitih boja, a značajno je da će LED rasvjeta biti mali potrošač ukupnog troška električne energije dizalica koje, kako su rekli uljanikovci, troše jako puno struje.
 
U svijetu su slični projekti već realizirani u Buenos Airesu, Bilbaou, u Poljskoj, ili obližnoj Rijeci, osvijetljene su lučke dizalice, međutim, raritet je što su pulske i dalje u funkciji brodogradilišta te će se njihovim pomicanjem mijenjati scenografija. Njihovim osvjetljavanjem naglasit će prepoznatljiv simbol Pule te vrednovati industrijsko nasljeđe putem dizajna rasvjete, igre boja i scenografije. Rasvjetne scene, ovisno o prigodi (Dana Grada Pule, Dan državnosti), moći će se prilagođavati.
 
Premijerno osvjetljavanje dizalica dogodit će se 3. svibnja tijekom Visualia festivala, u 22.30 sata paljenje Svjetlećih divova moći će se pratiti s rive i Riječkog gata. (G. ROJNIĆ)
 

Podijeli: Facebook Twiter