Zastupnik vrijedi kao tri rudara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove bi godine država za sve mirovine trebala izdvojiti nešto više od 34,7 milijardi kuna, u što spada i pet milijardi kuna za mirovine hrvatskih branitelja. Upravo bi ova kategorija mirovina, kao i još neke povlaštene, trebala biti sljedeca na udaru Vladinih mjera štednje, barem prema nekim medijskim napisima, koje Vlada dosad nije demantirala.

Ocekuje se da ce se povlaštene mirovine smanjiti za deset do 15 posto, cime bi se uštedjelo oko milijardu kuna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ove se godine za povlaštene mirovine planiraju izdvojiti 7,2 milijarde kuna, a to je 3,8 posto više nego lani, odnosno petina ukupnih rashoda za sve mirovine.

Prema posljednjim dostupnim podacima iz prosinca 2009. godine, povlaštene mirovine prima nešto više od 181 tisuca osoba, a medu 13 kategorija najbrojniji su hrvatski branitelji. Njih oko 67 tisuca prima prosjecnu mirovinu od 5.637 kuna, s tim da su medu njima 293 korisnika s nižom mirovinom od 2.306 kuna.

Vlada je lani za deset posto srezala samo saborske mirovine, ali one su i dalje najviše u zemlji, u prosjeku 9.321 kunu. Ove bi godine država za mirovine 505 bivših ministra i saborskih zastupnika trebala izdvojiti cak 62 milijuna kuna.

Po visini primanja slijedi 167 redovitih clanova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, cija je prosjecna mirovina 8.292 kuna. Medutim, za razliku od bivših zastupnika i clanova Vlade te vecine kategorija povlaštenih mirovina, umirovljenici HAZU-a ostvarili su mirovinu na temelju staža dužeg od 41 godine.

Odnosno, njihova se mirovina sastoji od starosne mirovine koja prosjecno iznosi 4.981 kunu, kojoj se pribraja dodatak na temelju Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u iznosu oko 3.300 kuna.

Medu korisnicima povlaštene mirovine su i rudari istarskih ugljenokopa "Tupljak" u Labinu i radnici izloženi azbestu, ukupno 378 osoba koje ostvaruju pravo na prosjecnih 3.086 kuna.

Da je potrebno uvesti više reda u iznose povlaštenih mirovina, smatra predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

- Medutim, ne smije se uvesti linearno smanjenje za sve kategorije. Ne mogu se u isti koš stavljati labinski rudari i osobe koje boluju od azbestoze s ostalim korisnicima povlaštenih mirovina, dodaje.

- Uostalom, mirovine radnika zaradene su iz uplata doprinosa, a povoljnijim iznosima mirovina pokušalo se riješiti ogroman zdravstveni i gospodarski problem, istice Hrelja koji smatra da štednje mora biti na mirovinama saborskih zastupnika i branitelja.


Podijeli: Facebook Twiter