Zastupnicima placa i u pritvoru, a obicnim gradanima - otkaz!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da pred hrvatskim zakonima nismo svi jednaki, gradani Lijepe naše vec su se imali prilike uvjeriti u nebrojenim situacijama. Privilegiran položaj politicke elite spram obicnih smrtnika posebice bode u oci u posljednje vrijeme, nakon uhicenja u samom državnom vrhu.

Zvuci nevjerojatno, ali unatoc kaznenim prijavama pa i prvostupanjskim presudama zbog milijunskih krada i malverzacija, državni dužnosnici zadržavaju povlastice, pa cak i dok su u pritvoru imaju pravo primati svoje visoke place!

U slucaju da su proglašeni krivima i pravomocno osudeni na višegodišnje kazne zatvora kao ratni zlocinci ili kriminalci, i dalje im nitko ne može oduzeti povlaštene saborske mirovine, koje u prosjeku iznose oko 9.000 kuna!

Na to je nedavno upozorio i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar uputivši otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem je tražio da Vlada u saborsku proceduru uputi izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

- Clanovi Vlade, saborski zastupnici i državni tajnici te ostali državni dužnosnici za vrijeme kada se nadu u istražnom pritvoru pa cak i ako su pravomocno osudeni do šest mjeseci zatvora ili su pak u bijegu pred hrvatskim pravosudem imaju pravo primati placu kao da rade, kazao je Lesar te je ocijenio da se takva praksa nejednakosti pred zakonom mora hitno izmijeniti.

Pravo na placu ukida im se jedino u slucaju ako su dužnosnici pravomocno osudeni kaznom zatvora dužom od šest mjeseci jer im tada po sili zakona prestaje mandat.

- Zakon kaže da placu ne može dobivati dužnosnik tek kad je pravomocno osuden na zatvor, ali buduci da takvi postupci uglavnom traju koju godinu, to prakticno nema veze sa zdravom pamecu. Propisi jednostavno ne predvidaju mogucnost umanjenja place dužnosnicima koji su pod istragom, tek govore o tome da se zastupnika ne može kazneno procesuirati bez odluke Sabora. Time dužnosnik osumnjicen za kriminal u pritvoru ili istražnom zatvoru dobiva punu placu kao da radi i to sve dok je u mandatu, istice Lesar.

Aktualni slucaj Mladena Barišica, bivšeg riznicara HDZ-a, nekadašnjeg ravnatelja Carine i osumnjicenika u aferi "Fimi-media", ociti je primjer povlaštenog položaja dužnosnika. Do uhicenja je bio državni tajnik u Ministarstvu financija, a iako je u rujnu prošle godine razriješen svih dužnosti, sve do kraja ožujka Barišic ce dobivati punu placu u iznosu od 15.400 kuna. Sljedecih šest mjeseci moci ce zatražiti i dobiti pola svoje place.

Naime, kao i svaki bivši državni dužnosnik ima pravo tražiti naknadu koju može dobivati godinu dana po odlasku sa službe na nacin da mu se u prvih šest mjeseci isplacuje puna placa, a drugih pola godine polovica. Zvuci nevjerojatno, ali dužnosnici naknadu mogu zatražiti bez obzira na to jesu li dužnost napustili svojevoljno ili su karijeru završili s lisicama na rukama. (Maša JERIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter