Zastupnicima ostaju povlaštene mirovine

(Goran Mehkek / CROPIX)
(Goran Mehkek / CROPIX)

Zastupnici Damir Kajin (tada još IDS), Boro Grubišić (HDSSB), HDZ-ovci Vladimir Šeks, Ana Lovrin, Ivanka Roksandić i Stjepan Milinković, te manjinci Furio Radin i Deneš Šoja u siječnju 2012. bili su meta oštrih kritika i javnog zgražanja jer su aktivirali povlaštenu mirovinu samo par dana prije nego što su stupile na snagu zakonske izmjene kojima ju je Vlada Kukuriku koalicije ukinula.

Međutim, Ustavni je sud svojom ovotjednom odlukom zbog neustavnosti ukinuo te zakonske izmjene tako da sada ispada da osmero zastupnika nije uopće na brzinu trebalo odlaziti u povlaštenu mirovinu, čime bi se definitivno prištedili puno neugodnosti s kojima su bili suočeni prije dvije i pol godine.

Nepopularna odluka

Posebna je meta tada bio Damir Kajin kojeg su mediji razvlačili zbog toga što nije želio biti "štupido" i ne uzeti povlaštenu mirovinu na koju je imao puno zakonsko pravo.

- Mene se ova odluka Ustavnog suda ne tiče. Ali ipak mogu reći da mi se čini da je u ovoj zemlji normalno mimo natječaja kupiti cijelo selo i sedam hektara za dvije kune, a da te za to nitko ne prozove. Normalno je i privatizirati za sitne pare hotele i tvornice, a da te nitko ne kritizira. Ali ako uzmeš nešto na što imaš puno zakonsko pravo onda tu nastaje problem. Riječ je ovdje o stečenom pravu. Jedan od razloga zbog čega sam iskoristio to pravo u siječnju 2012. jest i to što sam se svojim djelovanjem gadno zamjerio ovoj istarskoj narkomanskoj i kleptomanskoj ekipi na vlasti. Njima i njihovim prijateljima iz velikog biznisa. I stoga mi je ostvarenje prava na mirovinu poslužilo da si osiguram sredstva za život nakon što izađem iz politike. Prestar sam da se u ovim godinama selim iz Istre, rekao nam je Kajin.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin kaže da je aktivirao povlaštenu mirovinu u siječnju 2012. jer je već tada bio siguran da je zakonska izmjena protuustavna zbog svoje retroaktivnosti.

- A budući da Ustavni sud nije baš linearan u svom odlučivanju ja sam već tada samostalno donio svoju ustavnu odluku. Bio sam uvjeren da je to tada bilo i legalno i legitimno. Druga je stvar što je ovo bila nepopularna odluka kao što će biti i ova koju je sada donio Ustavni sud, rekao je Radin.

Ustavni je sud ovog tjedna naime poništio dio izmjena Zakona o pravima i obvezama dužnosnika kojima su ukinute takozvane povlaštene mirovine za sve zastupnike. Ustavni su suci, naime, odlučili da se pravo na povlaštenu mirovinu može ukinuti samo onim zastupnicima koji nisu ispunili uvjete za nju u trenutku stupanja na snagu izmjena zakona. Sud smatra da su svi oni, koji su u trenutku ukidanja instituta povlaštene mirovine na nju imali pravo, mogu i dalje aktivirati jer to predstavlja stečeno pravo. Ustavni sud mišljenja je da Sabor ne može donositi zakone s retroaktivnim djelovanjem.

Prije izmjena

"Zastupnik koji je dužnost obnašao prije stupanja na snagu ovoga Zakona, a nije ostvario pravo na mirovinu, ima pravo na zastupničku mirovinu prema propisima koji su važili u vrijeme kad je obnašao zastupničku dužnost, bez obzira na vrijeme podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu", piše u odluci Ustavnog suda.

Ukidanje povlaštenih mirovina bilo je jedno od obećanja Kukuriku koalicije iz predizborne kampanje i ono je ispunjeno u prvih mjesec dana boravka na vlasti. Kako se neslužbeno može čuti od izvora iz vrha Vlade, vladajuća koalicija ne namjerava mijenjati zakon jer smatra da se svi oni koji imaju uvjete za povlaštenu mirovinu mogu izravno obratiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i tu ostvariti svoje pravo.

Kako se može neslužbeno doznati iz Ustavnog suda, nije ni nužno da se mijenja Zakon o pravima i dužnostima zastupnika jer su ovotjednom odlukom ukinute protuustavne odredbe pa tako sve državne institucije moraju postupati kao da one nikada nisu ni donesene.

Predsjednik nesporan

Svojom je odlukom Ustavni sud omogućio odlazak u povlaštenu mirovinu i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

"Čini se nespornim da je predsjednik kojemu je mandat u tijeku računao s predsjedničkom mirovinom kad je prihvaćao dužnost s obzirom na to da je to pravo bilo priznato", navodi se u odluci Ustavnog suda. Ovakvom odlukom Ustavnog suda pravo na povlaštenu mirovinu nisu izgubili ni premijer Zoran Milanović ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji su u trenutku stupanja na snagu izmjena zakona na nju imali pravo. (Zlatko CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter