Zastupnici Zakladi "Ana Rukavina" donirali 300.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu je mjesečnim izdvajanjem od plaće u pola godine Zakladi "Ana Rukavina" doniralo ukupno 300.000 kuna, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare upraviteljica Zaklade Marija Rukavina.

Konferenciji za novinare u prostorijama Zaklade prisustvovalo je i pet zastupnika SDP-a u Europskom parlamentu - Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo, Sandra Petrović Jakovina i Tonino Picula, koji su mjesečno za tu zakladu iz plaće izdvajali po deset tisuća kuna.

Zahvalivši na doniranim sredstvima, Rukavina je podsjetila da su oni 24. srpnja potpisali izjavu o doniranju dijela svojih prihoda Zakladi" Ana Rukavina" do kraja ovog saziva Europskog parlamenta.

Rekla je da će se taj novac pridodati 1,1 milijunu kuna prikupljenih dobrovoljnim prilozima građana na humanitarni broj 060 9000 tijekom osmog po redu koncerta "Želim život" Zaklade "Ana Rukavina" na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Prikupljeni će se novac utrošiti na organiziranje akcija prikupljanja uzoraka krvi. Dodala je i da je u ovoj godini Zaklada održala 33 akcije prikupljanja uzoraka krvi diljem zemlje, pri čemu je samo za materijal i osnovne stvari potrošeno 199.000 kuna. Rukavina je rekla i da su u to, uz pomoć Ministarstva zdravlja, uključili devet transfuzijskih centara u Hrvatskoj i Zavod za tipizaciju tkiva u KBC Rebro da permanentno uzimaju uzorke. Dodala je i da je u proračunu za iduću godinu predviđeno 4,45 milijuna kuna za tipizaciju tkiva.

Za iduću godinu najavila je plan da se u Washington na godinu dana uputi hrvatski liječnik na stručno usavršavanje, ne bi li bio upoznat s najnovijim medicinskim dostignućima na tom području. "Taj projekt će pomoći da male Nore ne moraju odlaziti daleko, već ćemo i mi imati svjetske stručnjake za liječenje leukemije", kazala je.

Tonino Picula rekao je da će do kraja mandata nastaviti uplaćivati sredstva za Zakladu. Izrazio je i zadovoljstvo što humanost nisu pokazali samo zastupnici SDP-a u Europskom parlamentu, već i svojim pozivima na humanitarni broj u petak i velik broj građana različitog imovinskog i drugog statusa.

"Usprkos vremenima krize ljudi su prepoznali rad Zaklade i odlučili pomoći. Želja da se pomogne bolesnima i da se spriječi da zdravi postanu bolesni je ono što je ujedinilo ljude", naglasio je.

Podsjetivši da je nedavno rodila, Sandra Petrović Jakovina rekla je da je nakon poroda donirala matične stanice iz pupkovine, što je još jedan doprinos Zakladi "Ana Rukavina". Pozvala je i sve rodilje da to učine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter