Zastupnici za produljenje roka za legalizaciju građevina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladajući i oporbeni saborski zastupnici poduprli su u srijedu poslijepodne prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina, i to do 30. lipnja 2018., pri čemu se pitaju što učiniti s objektima koji se ne mogu legalizirati.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević objasnio je da nije riječ o novoj legalizaciji, nego o produljenju roka osobama koje su stupanjem na snagu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama 2012. imale to pravo, ali nisu uspjele u roku predati zahtjev, ili koje su dobile negativno rješenje. Dodao je da će se ponovno otvaranje roka odnositi samo na građevine koje su na snimkama iz 2011. godine.

Do danas je zaprimljeno 826.948 zahtjeva za legalizaciju, od čega je riješeno oko 64 posto, rekao je Kuščević i dodao da će se izmjenama ubrzati rješavanje predmeta za legalizaciju.

Vedran Babić (Klub SDP-a) ocijenio je zakon dobrim, o čemu svjedoči to što je od njegova donošenja znatno manje ilegalnih objekata.

Tomislav Panenić (Klub MOST-a) smatra da će najveći problem biti objekti koji će ostati nelegalni nakon isteka roka, pri čemu je upitao kako će se riješiti taj problem. "Intencija je dobra, ali doći ćemo opet na isto, a to je što napraviti s objektima koji su ostali", rekao je Panenić.

To pitanje muči i Branka Bačića (Klub HDZ-a). "Možemo li nakon što smo godinama zatvarali oči te zgrade rušiti? Imamo li snage kao država rušiti nelegalne nekretnine?" upitao je Bačić.

Resorni ministar rješenje vidi u edukaciji i povećanju svijesti o tome da se bespravna gradnja ne isplati te u prevenciji.  "Bespravna gradnja je zlo, zlo koje narušava prostor i radi najveću štetu bespravnom graditelju koji ulaže novac u gradnju i poslije ponovno da to sruši. Bespravna gradnja je nešto što nećemo tolerirati, nju treba prevenirati", poručio je i najavio promidžbeni spot ministarstva o štetnosti bespravne gradnje.

Zastupnici su poduprli i predložene promjene Zakona o prostornom uređenju kojim se on usklađuje s EU direktivom o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja kojim se omogućuje prostorno planiranje u zaštićenom ekološkom i ribolovnom pojasu (ZERP) i epikontinentalnom pojasu.

Sabor sjednicu nastavlja sutra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter