Zastupnici, ukinite Zakon o golfu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska i Zelena Istra u utorak su svim saborskim zastupnicima uputili detaljnu analizu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igralištima za golf sa zahtjevom za njegovim ukidanjem. Glasanje o izmjenama zakona se predvida za petak, a o izmjenama raspravljaju odbori za pravosude, za prostorno uredenje i za turizam, ali ne i odbor za zaštitu okoliša.

"Zakon o golfu sramota je za hrvatsku državu i doprinosi pogodovanju korupciji, apartmanizaciji i rasprodaji šumskog i poljoprivrednog zemljišta", navodi se u priopcenju.

Ove su organizacije, uz još neke, u veljaci 2009. uputile Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti tog zakona. Smatraju da je upravo zbog mogucnosti da zakon bude poništen Vlada pocetkom godine najavila njegove izmjene. Iako se naoko smanjuje broj neustavnih odredbi, isticu da je zakon i dalje u nizu odredbi neustavan.

Naime, izmjene i dalje omogucavaju izvlaštavanje privatnih vlasnika zbog igrališta za golf, a investitori mogu doci do državnog zemljišta bez javnog natjecaja. Posebno spornim udruge smatraju ukidanje minimalne velicine igrališta od 85 hektara jer se time svako imalo vece zemljište može proglasiti golf terenom i zatim omoguciti gradnja na poljoprivrednom i šumskom zemljištu.

Napominju da je Program razvitka golfa kao elementa razvojne politike hrvatskog turizma, a na koji se zakon poziva, odredio samo 19 lokacija za golf igrališta. No, prema ocitovanju Ministarstva turizma u Hrvatskoj se planira izgradnja njih cak 89. Ukidanjem minimalne površine golf terena njihov broj bi se mogao neograniceno povecavati.

"U Istri koja ima 2.820 kvadratnih kilometara površine postojecim prostornim planom planiraju se cak 23 igrališta za golf, dok su u pripremi izmjene prostornog plana koje bi omogucile gradnju još cetiri. Za usporedbu, u regiji Friuli-Venezia Giulia u Italiji, površine 7.855 kvadratnih kilometara, izgradeno je osam golf igrališta, dok Sicilija na površini od 25.000 kvadratnih kilometara ima samo tri golf igrališta", isticu predstavnici udruga.

I dok ministar Damir Bajs navodi da Španjolska ima tristotinjak igrališta za golf, zaboravlja napomenuti da je gotovo deset puta površinom veca od Hrvatske. Takoder, ne spominje ni to da su pojedine regije devastirale svoja podrucja upravo pretjeranom urbanizacijom i gradnjom golf igrališta, a o cemu je i Europski parlament donio rezoluciju.

Udruge upozoravaju da se pri donošenju izmjena zakona ponovno inzistira na hitnom postupku, a zatvaranjem sjednice za javnost i iskljucivanjem udruga gradana iz rasprave Vlada krši Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošcu kao i Zakon o zaštiti okoliša.

"Sabor zakon može donijeti po hitnom postupku samo u iznimnim slucajevima kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprjecavanja ili otklanjanja vecih poremecaja u gospodarstvu. Neopravdanim hitnim usvajanjem ovog zakona ponovno se samo želi izbjeci javna rasprava", upozorava se u priopcenju. (M. JERIN)

Bajs: Broj igrališta prepušten županijama, gradovima, opcinama…
"Prijedlog Zakona o igralištima za golf radilo je Ministarstvo turizma u suradnji s drugim ministarstvima, uz strucnu pomoc Državnog odvjetništva te uz potporu socijalnih partnera. Zakon ne propisuje ni broj, ni lokaciju golf igrališta, to je prepušteno opcinama, gradovima i županijama", piše u priopcenju koje je ministar turizma Damir Bajs nedavno uputio medijima.

Oštro se odbacuju ocjene da ce se ovim zakonom pogodovati investitorima, cime ce doci do apartmanizacije obale. Bajs podsjeca da Hrvatska ima tek tri golf igrališta, za razliku od, primjerice, Slovenije koja ih ima 11, Austrije sa 150, Njemacke s oko 500, dok Velika Britanija ima cak dvije tisuce golf igrališta.


Podijeli: Facebook Twiter