Zastupnici si ukinuli povlaštene mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor veceras je vecinom glasova (80 za i 12 suzdržanih) donio izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine.

Suzdržani su bili iz redova HDZ-a, dok je medu zastupnicima koji su glasovali za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina, bio i zastupnik Damir Kajin.

Pravo na mirovinu zastupnici, suci ustavnog suda i glavni državni revizor ubuduce ce ostvarivati kao i ostali gradani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, što odgovara gospodarskom trenutku u Hrvatskoj.

Osim što se spomenutim dužnosnicima ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu, predloženim se izmjenama ukida i pravo po kojem su dosad imali pravo na najvišu mirovinu, onu iznad 17.000 kuna, koja je dvostruko viša od najvece dopuštene mirovine svih ostalih gradana.

Ubuduce ce najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika.

Sabor je vecinom glasova (75 za, 17 protiv i dva suzdržana) donio i izmjene Zakona o sprecavanju sukoba interesa, po kojima ce Vlada u tvrtkama u kojima država ili jedinice lokalne samouprave imaju vlasništvo moci bez javnog natjecaja predlagati clanove upravnih tijela i nadzornih odbora.

Takoder, vecinom glasova donesene su i izmjene zakona o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (74 za, 14 protiv i šest suzdržanih), kojima ce se smanjiti broj clanova uprave kao i izmjene i dopuna zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (73 za, 18 protiv i tri suzdržana) kojima ce se na novi nacin urediti unutarnje ustrojstvo agencije te upravno vijece i glavni tajnik.

Sabor je vecinom glasova, a na prijedlog Kluba zastupnika SDP-a, zakljuckom zadužio Vladu RH da uputi Saboru na raspravu i odlucivanje Zakon o faktoringu.Time je saborsko zasjedanje za danas završeno.

Jutros je vecina saborskih klubova podržala promjene Zakona o pravima saborskih zastupnika kojima bi se ukinule povlaštene mirovine, no HDZ je najavio suzdržanost, ocjenjujuci taj Vladin prijedlog politickom demagogijom i prikrivanjem pred javnosti stvarnih problema u državi.

- Ovo što se dogada je politicka demagogija, blefiranje pred javnosti, porucio je Josip Salapic u ime Kluba HDZ-a, isticuci da hrvatsku javnost više zanimaju najave povecanja PDV-a te novo poskupljenje goriva, a ne dužnosnicke mirovine.

Vladajuce je prozvao da dodatno srozavaju dignitet Sabora, da pred javni stup srama stavljaju bivše zastupnike koji su dostojanstveno predstavljali gradane, pa i u najtežim vremenima.

Salapic je istaknuo da HDZ nije protiv da Sabor razmotri dokidanje nesrazmjera izmedu tzv. povlaštenih i obicnih mirovina, ali ta rasprava, naglasio je, zahtijeva postizanje konsenzusa i opravdano obrazloženje, a ne hitnu proceduru.

- Trebali ste razgovarati, a ne narušavati dostojanstvo našeg parlamenta, porucio je vladajucima, nužnim ocijenivši da zakonom budu obuhvaceni svi dužnosnici te izvijestivši da je HDZ u proceduru uputio izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika po kojima bi i predsjednik Republike mirovinu stjecao po opcim propisima.

U obzir, dodao je Salapic, treba uzeti i sudionike NOB-a koji takoder uživaju povlaštene mirovine, ali iz te kategorije, istaknuo je, treba izdvojiti clanove HAZU-a.

Odgovorio mu je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic, istaknuvši da predloženim izmjenama Sabor želi "prvo pocistiti ispred svog praga", a onda ici i na sve ostale dužnosnike.

Najavio je da ce Vlada uskoro u proceduru uputiti izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika koje bi obuhvatile sve dužnosnike te uvele pravo zastupnika da se nakon završetka mandata mogu vratiti na svoje radno mjesto.

Damir Kajin (IDS) podržao je nakanu ukidanja nesrazmjera izmedu zastupnickih i ostalih mirovina, ali i naglasio da je pritom nužno zaštititi dignitet zastupnika, posebno onih koji su u Saboru proveli 15, 20 i više godina, "ljude koji su sve svoje dali politici".

- Zaštitite one koji su u Saboru proveli 15, 20 godina, zbog digniteta Hrvatskog sabora i parlamentarizma, jer mogu ostati bez svega, pa i egzistencije, porucio je Kajin, koji nije sklon da se mirovinske povlastice ukidaju i predsjedniku Republike.

Ne bježi, istaknuo je, od toga da je iskoristio stari zakon da bi ostvario pravo na povlaštenu zastupnicku mirovinu, ponovivši da je to ucinio da mu nitko ne bi mogao reci da je "stupido ili mona" jer nije iskoristio ono što mu se pruža, te da ga nitko ne bi sažalijevao.

Javivši se za povredu Poslovnika, Šime Lucin (SDP) zamjerio je Kajinu da iz njegovih rijeci proizlazi da su "stupidi" svi zastupnici koji nisu postupili kao on, pozvavši ga da govori u svoje ime i zaobide ostale kolege u sabornici.

Predsjednik Sabora Boris Šprem potom je kazao da je isto "i sam osjetio ovih dana", ali da to nije komentirao, ocijenivši da je Kajin to izrekao u svoje ime.

Silvano Hrelja je u ime HSU-a podsjetio da je prvi u predizborno vrijeme najavio da ce Kukuriku koalicija ukidati povlaštene mirovine, zbog cega je stekao dosta neprijatelja, "od kojih ce vecina danas šutjeti u sabornici, osim Kajina koji ce reci što misli ma koliko to koštalo".

Naglasio je da su mirovine politicke elite nešto što vec dugo "žulja naše gradane", zbog cega je nužnim ocijenio vracanje nacela jednakosti i pravicnosti u mirovinski sustav.

U pogledu najavljenih izmjena Zakona o pravima državnih dužnosnika, kojima bi se povlastice na mirovinu ukinule i predsjedniku Republike, Hrelja je pozvao na oprez, ocijenivši da bi predsjednik ipak, zbog svojih zasluga kao moralne vertikale u društvu i politici, trebao zadržati neku vrstu dodatka na mirovinu.

Igor Dragovan (SDP) rekao je da nitko ne smije imati povlastice koje bi povecavale jaz izmedu gradana.

- Ovo je upravo jedan korak koji vodi u tom smjeru, porucio je, napominjuci da gradani putem redovitih propisa prosjecno primaju 2.300 kuna mirovine, a da je gotovo 9.000 kuna povlaštene zastupnicke mirovine vrtoglavo visoko.

Jozo Radoš (HNS) kazao je da povlašteni položaj zastupnika, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora sigurno nije najteži u Hrvatskoj, ali da je važeci sustav dodatno kompromitiran zastupnicima koji su umirovljenjem na jedan dan, neovisno o vremenu provedenom u parlamentu i dužnostima koje su u Saboru obnašali, stekli pravo na povlaštenu mirovinu.

Kratkorocni ucinci predloženog zakona, kazao je, bit ce negativni za dio dužnosnika jer ce morati voditi brigu o tome što ce biti s njima po isteku mandata, no dugorocni ucinak može, naveo je, biti dizanje kvalitete javnog posla na svim razinama.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) društveno je nepravednim ocijenio da oni koji donose zakone sami sebi pogoduju povlaštenim mirovinama, iako se predloženim izmjenama, rekao je, ne rješavaju svi problemi vezani uz institut povlaštene mirovine.

Dok se iznos te mirovine ne smanji s 8.900 kuna na 6.900 kuna, argumenti Vlade ne stoje, rekao je Lesar, koji nužnom smatra reformu svih 13 kategorija mirovina stecenih pod posebnim uvjetima, za što bi ove godine trebalo osigurati više od osam milijardi kuna.

Dinko Buric rekao je da HDSSB podupire predložene zakonske izmjene, ali i upozorio da mirovinski sustav opterecuju i mirovine sudionika NOB-a za koje država godišnje izdvaja 1,1 milijardu kuna, što je 19 puta više od povlaštenih zastupnickih mirovina.

- Ne osporavam pravo sudionika NOB-a, no cudan mi je broj tih sudionika, rekao je Buric, podsjetivši da je od završetka II. svjetskog rata prošlo 66 godina, a Hrvatska još uvijek ima 34.755 korisnika tih mirovina.

Upozorio je i da pripadnici bivših djelatnika JNA godišnje na ime mirovina koštaju proracun više od 364 tisuce kuna.

- Saborski zastupnici i clanovi Vlade moraju podnijeti teret krize jer smo joj i mi dali obol. Kriza bi bila manja da nije bilo besprimjerene pljacke hrvatskog naroda, umjesto nacela tko je jamio - jamio je trebalo bi uvesti nacelo vrati kokoš što si pozobala, porucio je Buric.

Nezavisni zastupnik don Ivan Grubišic je na pocetku pojedinacne rasprave pozdravio predložene izmjene, upozorivši da bi trebalo dokinuti ne samo sve povlaštene mirovine, vec i place jer se Hrvatska nalazi u "iznimnoj materijalnoj, moralnoj i duhovnoj krizi".

- U toj krizi ne može se dopustiti da netko ide u kantu za otpatke, a da netko stvarno dobro živi, kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter