Zastupnici požurili spasiti povlaštene mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je pripremila zakon po kojem ce dužnosnici u mirovinu ubuduce ici prema istim uvjetima kao i ostali gradani. Na njih ce se u trenutku kad zakonske izmjene stupe na snagu odnositi opca pravila za odlazak u mirovinu.

Bez obzira na to koliko je netko proveo u Saboru ili Vladi, ako podnese zahtjev za mirovinu, ona ce mu se obracunavati po pravilu po kojem se izracunava "obicna" radnicka mirovina.

Sabor ce ove zakonske izmjene, koje ce pogoditi veci broj hrvatskih dužnosnika, usvojiti u cetvrtak. To znaci da svi aktualni zastupnici koji ispunjavaju uvjete za mirovinu, a dosad nisu podnijeli zahtjev, gotovo da za to više nemaju vremena.

No, njih sedmero se snašlo, pa su preventivno aktivirali mirovine i odmah ih zamrznuli i vratili se na zastupnicke place. Rijec je o HDZ-ovcima Vladimiru Šeksu, Ivanki Roksandic, Ani Lovrin i Stjepanu Milinkovicu, HDSSB-ovcu Bori Grubišicu, talijanskom zastupniku Furiju Radinu te Madaru Denešu Šoji, a prema najavi njima ce se pridružiti IDS-ovac Damir Kajin.

Šeks je priznao novinarima da je iz predostrožnosti otišao na samo jedan dan u mirovinu kako s novim zakonskim rješenjima ne bi ostao bez nje.

- Zavod za mirovinsko osiguranje odredio mi je visinu mirovine, ali sam tu mirovinu odmah stavio u mirovanje. Rješenje o mirovini dobio sam nakon što sam je vec zamrznuo. To sam napravio da preveniram eventualne zakonske promjene koje bi mogle ugroziti moj steceni status. Ne vidim da je to ništa neprirodno, niti amoralno, niti nezakonito, izjavio je Šeks. (D. CIGLENECKI, Z. CRNCEC, J. MARIC/Novi list)

Radin: Smatram da sam tu mirovinu i zaradio

Dugo sam razmišljao o tome i na kraju sam to svoje pravo aktivirao jer smatram da sam tu mirovinu i zaradio, kaže saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin o tome kako je tražio potvrdu o trajanju mandata da bi aktivirao saborsku mirovinu.

Podsjeca da su on i Vladimir Šeks zastupnici s najdužim stažem u hrvatskom parlamentu. Radin veli da ima dvadeset godina saborskog staža i da vec deset godina ima pravo na mirovnu po saborskim pravilima. A sada ima i potrebne godine radnog staža, a, kako veli, "nažalost i godine života".

Za svoj postupak kaže da je legalan i legitiman te da ga je ostvario na vrijeme, dok je Sabor bio raspušten. Buduci da je opet izabran za zastupnika, nastavlja s radom u novom mandatu, i to na saborskoj placi. (S. B.)

Šetic: Konzumirao sam svoje zakonsko pravo

Samo sam konzumirao svoje zakonsko pravo, veli Nevio Šetic, iza kojeg su cetiri saborska mandata, od cega tri puna i jedan djelomicno odraden.

- Bio sam tri uzastopna mandata zastupnik i imam dvadeset godina staža, što su uvjeti za saborsku mirovinu po sili zakona, pojašnjava Šetic i istice da je rješenje o mirovini odmah i zamrznuo. Pojašnjava kako on nije mogao konzumirati pravo bivših zastupnika od šest mjeseci na punoj i šest mjeseci na pola zastupnicke place, vec da je morao u mirovinu. Takoder nam je otkrio da je od 19. prosinca lani opet uposlenik Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli, gdje mu je radno mjesto sveucilišnog profesora bilo u mirovanju. (S. B.)

Kajin: Nisam ni ja štupido

Iako Damir Kajin nije na popisu 46 zastupnika koji su tražili potvrdu o trajanju mandata, saznajemo da ce i on to hitno uciniti.

- Nisam tražio, ali nakon Furija i Šeksa, i ja cu podnijeti takav zahtjev. Imam na to pravo s obzirom na 50 godina života i 30-ak radnog staža. Kada ne bih iskoristio pravo na tu mirovinu, a nemam ništa, nakon 20 godina u parlamentu i politici, svi bi mi u Istri rekli da sam lud, da sam štupido.

Neka me nitko ne osuduje, potvrdio nam je Kajin i opravdao taj svoj cin. Nabrojio je, kako za razliku od mnogih u Hrvatskoj, on nije dobio stan za nekoliko tisuca eura, niti urbanizirano zemljište, niti bilo kakvu dionicu, a nije sudjelovao niti u privatizaciji. Kaže da je njegova majka do 75. godine života radila u Trstu te da je on svoju placu davao da bi žena mogla raditi i placati svoje radnike.

- Sve što sam radio u životu radio sam za penziju. Nisam ništa tražio. Svojevrsnu sigurnost, da. Za razliku od ekipe koja je sada na vlasti i koja se nije borila protiv HDZ-a, ja jesam, objašnjava Kajin, iza kojeg je pet mandata u Saboru. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter